Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
18 maart 2024

Wetenschapsantropoloog Marianne de Laet nieuwe directeur Meertens Instituut

    Wetenschapsantropoloog Marianne de Laet wordt per 1 juni 2024 directeur van het Meertens Instituut van de KNAW. De Laet is hoogleraar Anthropology and Science, Technology, and Society aan het Harvey Mudd College (Verenigde Staten), waar zij tot afgelopen zomer ook Associate Dean for Academic Affairs was. Daarvoor was ze als gastonderzoeker gelieerd aan de faculteit Maatschappij & Gedrag van de Universiteit van Amsterdam. Haar expertise ligt op het terrein van antropologie van techniek en cultuur, wetenschap en samenleving. Ze volgt Inger Leemans op, interim-directeur van het Meertens Instituut.  

    Het onderzoek van De Laet richt zich op de rol van technieken en technische objecten als dragers van – en lens op – menselijke, maatschappelijke, en mens-dier verhoudingen. Door objecten te ‘volgen’ in het dagelijks leven, krijgen we meer inzicht hoe kennis en praktijken de maatschappelijke relaties vormgeven. Zo is water-technologie het resultaat van politiek, cultuur en samenleving, maar hier ook tegelijk een venster op. In haar huidige onderzoek richt De Laet zich op de betekenis van water in de Nederlandse geschiedenis en cultuur. En is zij geïnteresseerd in de manier waarop water-gerelateerde techniek verweven is met dagelijks leven, sociale en politieke organisatie, en identiteit. 

    In de Verenigde Staten was De Laet als wetenschap-en techniekonderzoeker betrokken bij de maatschappelijke vorming van natuurwetenschappers en ingenieurs. Door studenten bij het uitoefenen van hun werk met een antropologische blik te laten kijken wordt duidelijk dat hun keuzes en methodes zijn ingebed in een bepaalde context, hetgeen vraagtekens plaatst bij de gangbare notie van wetenschappelijke neutraliteit. Interesse in de rol van het lichaam in de vorming van kennis, en een besef van de geschiedenis als integraal onderdeel van het bestaan, vormen de methodologische kern van De Laets werk.

    De Laet brengt haar aandacht voor technische ontwikkelingen en wetenschappelijke praktijken mee naar het Meertens instituut. Het veelzijdige werk van de onderzoekers van het Instituut spreekt haar enorm aan. Zij verwacht aansluiting te vinden bij bijvoorbeeld het werk van onderzoeksgroep NL-Lab, maar ook richting te kunnen geven aan een onderzoekslijn met betrekking tot wetenschap, technologie, klimaat en samenleving. De Laet: ‘Ik zie ernaar uit om verbanden te leggen, collega’s te ondersteunen en de samenwerking binnen het Humanities Cluster van de KNAW te versterken. Na jarenlang als sociaal wetenschapper in een natuurwetenschappelijke omgeving te hebben gewerkt, voelt het Instituut als een prettig en vanzelfsprekend thuis.’ 

    Het Meertens Instituut  

    Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat taal en cultuur in Nederland onderzoekt en documenteert, en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Sinds 2016 vormen het Meertens Instituut, het Huygens Instituut en het IISG samen het KNAW Humanities Cluster (HuC). Het HuC vervult een groeiende rol als aanjager en facilitator voor vernieuwend geesteswetenschappelijk onderzoek in Nederland en in de ontwikkeling van een nationale digitale infrastructuur voor de geesteswetenschappen.  

    Noot voor redactie 

    Contact bij persvragen: 

    Femke Niehof, woordvoerder KNAW

    e-mail femke.niehof@knaw.nl 
    telefoon 06 3966 2136

    Olga Leonhard, communicatieadviseur Meertens Instituut
    e-mail olga.leonhard@bb.huc.knaw.nl
    telefoon 06 3966 2121

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.