Het Kenniscafé: Eric Drexler over nanotechnologie

Datum:
16 september 2013 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Schaarste van grondstoffen is een reëel en snel naderend probleem. Hoe houden we de wereld en vooral onze economie van olie en technologie draaiende zonder de grondstoffen voor een nieuwe mobiele telefoon of een windmolen?

Nanotechnoloog Eric Drexler voorziet in zijn nieuwe boek Radical Abundance (Ongekende Overvloed) geen tekorten: door middel van nanotechnologie kunnen we alle mogelijke materialen maken die we willen. Hij noemt dat 'atomically precise manufacturing', ofwel APM. Drexler komt uitleggen hoe dat werkt en welke gevolgen dat heeft voor de samenleving.

Hoogleraar moleculaire materialen Alan Rowan (Radboud Universiteit Nijmegen, Institute of Molecules and Materials) en hoogleraar techniekfilosofie Tsjalling Swierstra (Universiteit Maastricht) zijn minder optimistisch over de mogelijkheden en implicaties van APM en gaan onder leiding van moderator Martijn van Calmthout (de Volkskrant) in discussie met Drexler. De voertaal van dit KennisCafé is Engels.

Het KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek. Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met wetenschappers, experimenten, beeld, betrokkenen en natuurlijk het publiek.

Het KennisCafé is een co-productie van de Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

Eric Drexler lecture & debate: "Radical Abundance" - Nanotechnology Science Cafe | KennisCafé Nanotechnologie from De Balie on Vimeo.