De Wereld Leert Door

03-04-2013

In De Wereld Leert Door (DWLD) kwam van januari tot eind maart 2013 elke werkdag een wetenschapper aan het woord over zijn of haar onderzoek.

Op deze pagina een overzicht van DWLD met wetenschappers die op enige wijze verbonden zijn aan de KNAW. In de afleveringen kwamen onder meer de volgende onderwerpen voorbij aan de gesprekstafel: het DNA van paardenbloemen, teleportatie, voorspelt oude modder het klimaat, labs-on-a-chip, stamcellen, slimme insecten, woest stromend water, puberhersens, een zwevende metalen kubus, mogelijke oplossingen Alzheimer en MS, en tot slot, waar moet je je echt zorgen om maken?

23 januari 2013 - Thomas van Gurp is bioloog en werkt aan het Nederlands Instituut voor Ecologie waar hij promotieonderzoek doet. Hij houdt zich specifiek bezig met het onderzoeken van het DNA van paardenbloemen.

22 januari 2013 - Alexander Brinkman is lid van De Jonge Akademie, hij vertelt over teleportatie. Is het mogelijk om voorwerpen op grote afstand te versturen zoals in sciencefictionfilms te zien is?

21 januari 2013 - Appy Sluijs is paleoklimatoloog en lid van De Jonge Akademie. Hij werkt aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar klimaatverandering. Kan vijfenvijftig miljoen jaar oude modder ons vertellen hoe het klimaat er over dertig jaar uit ziet?

18 januari 2013 - Albert van den Berg is nanotechnoloog. Hij werkt aan de Universiteit Twente en houdt zich bezig met de ontwikkeling van labs-on-a-chip.

25 januari 2013 - Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en president van de KNAW, vertelt over zijn onderzoek naar stamcellen.

1 februari 2013 -  Louise Vet is hoogleraar evolutionaire ecologie en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Ze komt vertellen hoe sommige insecten met piepkleine hersenen zo slim kunnen zijn.

4 februari 2013 - Maarten Kleinhans (aardwetenschapper, Universiteit Utrecht en lid van De Jonge Akademie) praat over het gevaar van woest stromend water. 

18 februari 2013 - Eveline Crone (Universiteit Leiden) vertelt over de ondoordringbare hersenen van pubers.

4 maart 2013 -  Leo Kouwenhoven (TU Delft) gaat een metalen kubus laten zweven, en hij weet zelf ook niet hoe het kan.

27 maart 2013 - Jeroen Geurts (VU en lid van De Jonge Akademie) praat over het huidige hersenonderzoek. Hij wil echte oplossingen voor ziektes als Alzheimer en MS. 

28 maart 2013 - Beatrice de Graaf (Universiteit Leiden en lid van De Jonge Akademie) legt uit waarom het achterhaald is je zorgen te maken over beveiligingscamera’s. Waar moet je je echt zorgen om maken?

Meer informatie

De wereld leert door