Familie in de wetenschap

28-12-2012 'Het zit in de familie', zeggen we vaak als we een karakteristiek trekje bij een bloedverwant herkennen. Ook wetenschap lijkt soms in de genen te zitten. Hoe?Zo!Radio sprak eind december 2012 met familieleden over de rol die wetenschap in hun leven speelt.

Opa en kleindochter, 24 december 2012
 
Wetenschap is door de generaties heen flink veranderd. Vroeger was je expert in één specifiek onderzoeksgebied, nu zijn veel wetenschappers in verschillende disciplines tegelijk actief. Opa Ger Challa was jarenlang polymeerchemicus aan de universiteit maar ook in de industrie. Kleindochter Jolien Francken deed filosofie, geneeskunde en is nu hersenwetenschapper. Samen praten ze over hun ervaringen als academicus. Jolien Francken studeerde geneeskunde

Beluister de uitzending met Ger Challa en Jolien Francken


De wiskundefamilie
, 25 december 2012
 
Alle drie zijn ze gefascineerd door de wiskunde achter de wereld zoals wij die zien. Dus geen abstracte snaartheorieën, maar praktisch toepasbare wiskundige schoonheid. Bert Peletier inspireerde zowel zijn zoon Mark als zijn neef Reynier al op jonge leeftijd. De laatste nam de wiskunde mee naar een nieuw terrein, en gebruikt het om onze sterrenhemel te bestuderen.
Vader Bert Peletier is emeritus hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Leiden, nu actief als consultant voor de pharmaceutische industrie. Zoon Mark Peletier is hoogleraar wiskunde aan de TU Eindhoven. Mark's neef Reynier Peletier is directeur van het astronomische Kapteyn Instituut aan de Universiteit van Groningen.

Beluister de uitzending met de familie Peletier


Professor Barabas
, 26 december 2012
 
Je vader niet achterna willen, omdat hij op de warrige professor Barabas uit Suske en Wiske lijkt. Kinderlijke schaamte bij econome Mirjam van Praag heeft plaats gemaakt voor bewondering van haar vader, Bernard van Praag.
Hij was één van de eerste economen die een relatie legde tussen economie en geluk. Nu met emeritaat, neemt hij het op voor het pensioen van ouderen. Mirjam richt haar pijlen op jongeren en ondernemerschap. In Hoe?Zo! geven ze hun ongezouten mening over wat goed en wat slecht is voor de economie.

Beluister de uitzending met de familie Van Praag


De gebroeders Bonn
, 27 december 2012
 
Bloedspatten analyseren om een moord op te lossen of knutselen aan een chemische zonnecel. De fysische chemie is een veelzijdig vakgebied en dat trok beide broers Mischa en Daniël Bonn. Zij praten regelmatig samen over werk en schrijven zelfs samen papers.

Beluister de uitzending met Mischa en Daniël Bonn


De familie Ankersmit
, 28 december 2012
 
Hoogleraar intellectuele geschiedenis Frank Ankersmit deelt zijn interesse in het verleden met zijn verre neef Willem en diens zoon Laurens. Ze zijn ook alledrie Kuifje-fans. Is het dankzij Kuifje dat ze zo nieuwsgierig zijn geworden naar de wereld?
Willem werkte elf jaar in Afrika, voor hij geschiedenis ging studeren, en Laurens is na zijn propedeuse geschiedenis toch in het onderzoek naar internationale handel terecht gekomen. Frank bleef in Nederland en werd internationaal vermaard politiek en geschiedtheoreticus. Drie Ankersmitten aan één tafel, dat is garantie voor een goed gesprek.

Beluister de uitzending met vader en zonen Ankersmit