Wetenschappelijk bewijs voor voedings- en gezondheidsclaims

Op 26 maart 2012 gingen wetenschappers en vertegenwoordigers van overheidsinstanties en de levensmiddelenindustrieën met elkaar in debat. Industrieën claimen steeds vaker dat hun voedingsmiddelen goed zijn voor de gezondheid. Wat voor bewijzen mogen we daarvoor eisen?

De supermarktschappen staan vol met voedingsmiddelen en supplementen die goed zouden zijn voor de gezondheid. In de toekomst zijn voedings- en gezondheidsclaims echter alleen nog toegestaan als ze in Europees verband zijn goedgekeurd. De EU eist grondig wetenschappelijk bewijs dat een voedingsmiddel doet wat het claimt. Maar wat is bewijs? Moet de levensmiddelenindustrie net zulk kostbaar onderzoek gaan doen als de geneesmiddelenindustrie?

Prof. Daan Kromhout, Professor of Public Health Research / Academy Professor of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences / Vice- President of the Netherlands Health Council 

Daan Kromhout (mp3)

How does science prove that a food is healthy? 
Prof. Martijn Katan, emeritus Professor of Nutrition, VU University Amsterdam, Institute for Health Sciences, The Netherlands

Powerpointpresentatie van Martijn Katan
Martijn Katan (mp3)

How EFSA judges nutrition and health claims
Prof. Albert Flynn –Chair European Food Safety Authority (EFSA) - panel Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Professor in Nutrition, University College Cork, Ireland

Powerpointpresentatie van Albert Flynn
Albert Flynn (mp3)

Nutritional Health Claims and the Food Industry
Prof. Wim Saris, Professor of Human Nutrition, Maastricht University, DSM Food Specialties Delft, Corporate Scientist Top Institute Food and Nutrition, TIFN, Theme Director "Nutrition and Health"

Powerpointpresentatie van Wim Saris
Wim Saris (mp3)

How the Working Group on Cardiovascular Health & Antioxidants weighed the evidence for cocoa and blood pressure
Dr Marianne Geleijnse, Associate Professor Human nutrition, Wageningen University

 Powerpointpresentatie van Marianne Geleijnse
Marianne Geleijnse (mp3)

Cocoa, blood pressure and heatlh claims: a perspective from a food company
Dr Loek Pijls, Group Leader Claims Development & Assessment at Nestlé Research Centre Nestlé

Powerpointpresentatie van Loek Pijls
Loek Pijls (mp3)

Outcome of evaluations of probiotic claims
Prof. Henk van Loveren, Professor of Immunotoxicology at Maastricht University, Head Section Immunotoxicology and Infection at RIVM and Vice Chair of the European Food Safety Authority (EFSA) Panel Nutrition, Dietetic Products and Allergies.

Powerpointpresentatie van Henk van Loveren
Henk van Loveren (mp3)

Probiotics and Health Claims no Fiction but Facts
Prof. Eric H.J.H.M. Claassen, Professor of Knowledge valorisation in the life sciences, Erasmus University, professor Entrepreneurship in the life sciences Free University

Powerpointpresentatie van Eric Claassen
Eric Claassen (mp3)

Impact of the claims regulatins on the Dutch market
Dr Yvonne Huigen, Senior Public Health Officer at Food and Consumer Product Safety Authority (VWA)

Powerpointpresentatie Yvonne Huigen
Yvonne Huigen (mp3)