Evaluatiecommissie IPCC komt bijeen in Montreal

10 juni 2010

Op 15 juni komt de IPCC-evaluatiecommissie van het InterAcademy Council opnieuw bijeen, deze keer in Montreal, bij McGill University. De commissie heeft een aantal vooraanstaande sprekers uitgenodigd. De bijeenkomst is live, via audiowebcast te beluisteren.

De Verenigde Naties en het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) hebben de InterAcademy Council, het wereldwijde adviesorgaan van academies van wetenschappen, gevraagd om een onafhankelijk oordeel te vellen over de werkwijze en het functioneren van het IPCC. Die heeft daarvoor een evaluatiecommissie ingesteld, die volgende week haar tweede vergadering houdt.

Om zich te laten informeren heeft de commissie onder meer de volgende sprekers uitgenodigd:
Robert Watson, als hoogleraar verbonden aan de University of East Anglia en wetenschappelijk adviseur van het Britse Department for Environment, Food, and Rural Affairs. Van 1997 tot 2002 was hij voorzitter van het IPCC.
Christopher Field, directeur Carnegie Institution's Department of Global Ecology, Stanford, Californië.
John Christy, hoogleraar aan de University of Alabama, Huntsville.
Hans von Storch, verbonden aan het meteorologisch instituut van de universiteit van Hamburg, en directeur van het Duitse GKSS Research Center voor kustonderzoek.

Het openbare deel van de vergadering begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.
Op http://www.interacademycouncil.net/ipccreview vindt u de agenda, een link naar de audiowebcast.

Uiterlijk 30 augustus a.s. zal de Interacademy Council haar rapport aanbieden. De InterAcademy Council is een internationaal adviesorgaan dat de kennis van de beste wetenschappers ter wereld mobiliseert ten behoeve van adviezen aan internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereldbank. Bij de IAC aangesloten zijn zowel individuele nationale wetenschapsacademies als koepelorganisaties van academies. Het secretariaat is ondergebracht bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam, en KNAW-president Robbert Dijkgraaf is een van de voorzitters. De Amsterdamse universiteitshoogleraar Louise Fresco maakt deel uit van de twaalf leden tellende IPCC-evaluatiecommisie van het IAC.

Nadere informatie

William Kearney
U.S. National Academy of Sciences, Washington, D.C.
wkearney@interacademycouncil.net
+1 202 334 2144/ +1 202 450-9166

Irene van Houten
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
020 551 0733 of 06 1137 5909
irene.van.houten@bureau.knaw.nl