Hans Clevers ontvangt prestigieuze Franse prijs

20 december 2011

Prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut (van de KNAW) ontvangt de Léopold Griffuelprijs voor zijn onderzoek naar stamcellen en het ontstaan van kanker. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. De Franse Associatie voor Kankeronderzoek (ARC) maakte dit 20 december bekend.

Hans Clevers (1957) krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar het ontstaan van dikkedarmkanker. Hij ontdekte dat veranderingen in eiwitten betrokken bij de zogenaamde Wnt-route darmkanker kunnen veroorzaken. Stoffen die deze signaleringsroute beïnvloeden zouden de verspreiding van darmkanker kunnen remmen.

De laatste jaren richt Clevers zich vooral op stamcellen in de darm. Hij spoorde darmstamcellen op en wist uit individuele stamcellen ‘mini-darmpjes’ te kweken. Het zijn de eerste stappen op weg naar ‘regeneratieve geneeskunde’ van darmweefsel.

Clevers was hoogleraar immunologie aan de Universiteit Utrecht tussen 1991 en 2002. Sinds 2002 is hij hoogleraar moleculaire genetica en directeur van het Hubrecht Instituut. Hij is lid van de KNAW en ontving in 2001 de Spinozaprijs van NWO. Het Hubrecht Instituut werkt strategisch samen met het UMC Utrecht.

De Léopold Griffuelprijs is een van de belangrijkste Europese prijzen voor kankeronderzoek. De prijs wordt dit jaar voor de veertigste maal uitgereikt.