Nieuwe schimmel vernoemd naar jubilerende KNAW

21 december 2010

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) in Utrecht vernoemt een nieuwe schimmel naar de jubilerende Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Vandaag heeft Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, symbolisch de nieuwe schimmel genaamd Sporidesmium knawiae in ontvangst genomen tijdens het tweedaags symposium 'Fungi and Health'. Op vrijdag 14 november reikt het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) ook twee prijzen uit. Dr. Emory Simmons ontvangt de Johanna Westerdijkprijs en dr. Cletus Kurtzman ontvangt de Josef Adolf von Arxprijs.

De nieuwe schimmel Sporidesmium knawiaeDe nieuwe schimmel Sporidesmium knawiae komt voor op de Zamiaceae, een familie van palmvarens die thuishoort in Afrika. De ontdekking van de nieuwe schimmel is uniek omdat schimmels de bladeren van deze planten niet snel kolonialiseren. Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) voegt een levende cultuur van deze schimmel toe aan haar collectie. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), heeft een ingelijste beschrijving van de schimmel in ontvangst genomen. Met het vernoemen van de schimmel en het symposium wil het CBS het belang van biodiversiteit van schimmels en het onderzoek daarnaar benadrukken. Schimmels spelen een belangrijke rol in bijvoorbeeld industrie, gezondheid en landbouw.

Johanna Westerdijkprijs

Het CBS reikt de Johanna Westerdijkprijs uit aan de Amerikaanse dr. Emory Simmons (88). Simmons krijgt de prijs voor zijn bijdrage aan mycologisch onderzoek. Zijn meest invloedrijke functie was zijn directeurschap van de U.S. Army Quartermaster Culture Collection of Fungi, Natick, Verenigde Staten, in de periode 1953-1974. Hoewel Simmons inmiddels al vele jaren met pensioen is, is hij nog steeds actief verbonden aan het Wabash College, Crawfordsville, Indiana, VS. Zijn meest recente boek Alternaria: An Identification Manual publiceerde hij in 2007. Studenten, promovendi en collega's, nationaal en internationaal, kunnen nog altijd bij hem terecht voor advies. Bijzonder is dat Simmons in zijn jonge jaren Johanna Westerdijk, naamgeefster van de prijs, ontmoet heeft. Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland en de eerste directeur van het CBS. De Johanna Westerdijkprijs is bedoeld voor een wetenschapper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de collectie schimmelcultures van het CBS. Het CBS reikt de prijs, die bestaat uit een certificaat, dit jaar voor het eerst uit.

Josef Adolf von Arxprijs

Het CBS reikt de Josef Adolf von Arxprijs uit aan de Amerikaanse dr. Cletus Kurtzman (70). Kurtzman bekleedde diverse onderzoeksposities in zijn carrière. Momenteel is hij onderzoeksleider van de afdeling Microbial Genomics and Bioprocessing en curator van de collectie gisten van het National Center for Agricultural Utilization Research (Peoria, Illinois, VS). Kurtzman publiceerde bijna 250 artikelen en was senior redacteur van het boek The Yeats - A Taxonomic Study. Hij was waarschijnlijk de eerste schimmelonderzoeker die zich bezighield met het ontrafelen van de volgorde van de bouwstenen van DNA om schimmels te kunnen identificeren. Wat we nu 'DNA barcoding' noemen, noemde hij simpel onderzoek.

De Josef Adolf von Arxprijs is bedoeld voor een wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan taxonomisch onderzoek van de biodiversiteit van schimmels. Het CBS reikt de prijs bij bijzondere gelegenheden uit. Von Arx was een beroemde Zwitserse zwammenkenner. Hij was meer dan zestien jaar directeur van het CBS en heeft veel bijgedragen aan de taxonomie van bepaalde soorten schimmels in het instituut. De prijs bestaat uit een certificaat.