Onderzoekers Hubrecht Instituut vallen in de prijzen

2 februari 2012

Twee onderzoekers van het Hubrecht Instituut krijgen van NWO een prestigieuze VICI-beurs. Elk van de wetenschappers krijgt 1,5 miljoen euro om vijf jaar onderzoek te doen.

Alexander van OudenaardenProf. dr. Alexander van Oudenaarden is mede-directeur van het Hubrecht Instituut. Hij gebruikt en ontwikkelt de laatste technologieën om de genetische eigenschappen van individuele cellen te bepalen. Hij kan onder meer individuele RNA-moleculen fluorescent labelen en op die manier genexpressie heel nauwkeurig meten. Dat is onder meer van belang om zeldzame cellen, zoals stamcellen, te detecteren en heterogeniteit in tumoren beter te begrijpen. Voor zijn onderzoek heeft Van Oudenaarden vorige week ook een prestigieuze ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro gekregen. Met deze beurs beloont de Europese Unie toponderzoekers.

René KettingProf. dr. René Ketting van het Hubrecht Instituut en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt hoe kleine RNA-moleculen het aflezen van genen beïnvloeden. Kleine RNA-moleculen besturen op die manier de embryonale ontwikkeling. Maar ze beïnvloeden ook het functioneren van volwassen individuen.

Vici

Dit jaar schreven 236 onderzoekers een vooraanvraag voor een Vici-beurs. 188 onderzoekers werden uitgenodigd om hun voorstel verder uit te werken. In totaal ontvangen nu 31 wetenschappers een Vici. 13 procent van de aanvragers krijgt dus een Vici toegekend.

Over het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een van de oudste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het voert onderzoek uit op het gebied van de ontwikkelingsbiologie.  Sinds begin 2008 werken het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht samen.