Oude vergaderzaal

In de zeventiende eeuw was dit de Grote Sael in het huis van Louys Trip. Hier werden de gasten van de familie ontvangen.

In de jaren van de verbouwing van het Trippenhuis, door de komst van het Koninklijk Instituut van Wetenschappen en het Rijksmuseum (1815-1817), liet architect Abraham van der Hart de scheidingsmuur tussen de twee huizen verwijderen. Een grote museumzaal ontstond.

Vergaderen in stilte

In 1855 werd die muur weer teruggeplaatst om de leden van de Akademie in alle rust te laten vergaderen. De tribune was bestemd voor toehoorders bij de algemene vergaderingen.

De plafondschilderingen, in de periode van het Rijksmuseum bedekt met verf en doek, werden tijdens de verbouwing per ongeluk verwijderd. Sinds 1856 gebruikten de leden van de KNAW deze ruimte voor de afdelingsvergaderingen van de Akademie. Vanaf 1982 was de Tinbergenzaal daarvoor beschikbaar, de nieuwe vergaderzaal in de tuin.

Oude vergaderzaal