Maak een analyse

Een goed beeld hebben van wat jij kan, wat je wilt en wat je daarvoor nodig hebt, is belangrijk voor je loopbaanontwikkeling.
Om je hierbij te helpen, zijn er naast de trainingen van Loopbaancentrum KNAW ook online verschillende tools beschikbaar.

Wie ben ik en wat kan ik?

Meer inzicht in je persoonlijkheid, je kwaliteiten en je leerpunten helpen je bij het maken van keuzes. De links hieronder zijn daarbij een startpunt.

 • Wat kan ik en wat wil ik? Maak een aantal online testen, zoals een persoonlijkheidstest en een motivatietest en ontdek zo waar je goed in bent, wat je nog kunt verbeteren, waar je ambities liggen en hoe je ze waar kunt maken 
 • Competenties: Op deze site ontdek je waar je goed in bent en wat je competenties zijn. Daar kies je vervolgens sectoren bij in het werkveld die je interesseren, waarna de site suggesties doet voor mogelijk interessante beroepen.

Concrete doelen stellen

Als je eenmaal een goed beeld hebt van wat je kan en wil, kun je concrete doelen stellen. De links hieronder geven je praktische tips op verschillende gebieden.

  • Het belang van netwerken: Een handig netwerk kun je gebruiken om je eigen beelden over je mogelijkheden te toetsen aan anderen, en te oefenen met helder maken wie je bent en wat je wilt. Ook verken je de arbeidsmarkt en maak je anderen attent op je zoektocht naar een geschikte baan.
  • Netwerktips: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van te voren welke (open) vragen je wilt stellen tijdens een gesprek. Weet met wie je praat door je gesprekspartner alvast op te zoeken op netwerksites als LinkedIn. Een goed verzorgd cv en uiterlijk misstaan ook niet.
  • Hoe presenteer je jezelf? de elevator pitch: In een paar zinnen vertel je met een elevator pitch aan je gesprekspartner wie je bent en hoe jij een probleem voor de ander tackelt of in een behoefte voorziet. Je houdt een persoonlijk verhaal in heldere taal en verplaatst je in je gesprekspartner, door deze aan te kijken en te polsen hoe je verhaal valt.
  • Hoe schrijf je een cv?: Een goed cv geeft precies weer wie jij bent. Het is veel meer dan een samenvatting van je opleiding en werkervaring. In een slim cv staat vooral wat je wilt, wat je doelstelling en je ambitie is en welke competenties je hebt.
  • Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief: Een standaard sollicitatiebrief bestaat niet en met deze tips voorkom je open deuren en standaard zinnen. Ook leer je hoe je actieve zinnen gebruikt, roep je een waarheidsgetrouw beeld op van jezelf en breng je goed onder woorden waarom je gemotiveerd bent voor een nieuwe functie.
  • Tips voor een sollicitatiegesprek: Lees meer over waarom een eerste indruk zo belangrijk is, hoe jij je verhaal het beste verkoopt, hoe je lastige vragen pareert en wat het belang is van een prettig contact en koffie of thee drinken. Maar ook hoe je bekijkt of de baan en de mensen die er werken bij jou passen.
  • De meest gestelde sollicitatievragen: Tijdens een sollicitatiegesprek worden veel vragen gesteld, maar er zijn ook vragen die voor veel functies gelijk zijn. Op deze site lees je om welke vragen dat gaat, zoals ‘wat zijn je sterke en zwakke punten’ en ‘wat kun je’.
  • Nadenken over loopbaanontwikkeling in de life sciences: Op deze Engelstalige site vind je allerlei tips over netwerken, het schrijven van een cv en sollicitatiebrief, het zoeken van een functie of carrière in de life sciences buiten de wetenschap.