Daan Kromhout

Daan Kromhout

Daan Kromhout (volksgezondheidsonderzoek, Wageningen Universiteit en Researchcentrum) dankt zijn benoeming aan zijn baanbrekende werk op het gebied van voedingsepidemiologie en in het bijzonder de relatie tussen voedingspatroon en de kans op hart- en vaatziekten. Kromhout toonde als eerste aan dat het een of twee keer per week eten van vette vis al voldoende is om de kans op een hartinfarct te halveren. Onderzoek van Kromhout wees ook uit dat het Mediterrane voedingspatroon samenhangt met een laag risico op hart- en vaatziekten, doordat het rijk is aan plantaardige producten, onverzadigd vet en groenten en fruit. De resultaten van dit onderzoek hebben geleid tot internationale aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon en de preventie van hart- en vaatziekten. Daan Kromhout is veertien jaar sectordirecteur geweest bij het RIVM en is sinds 2005 vicevoorzitter van de Gezondheidsraad.

Akademiehoogleraar sinds 2009

 Laudatio Daan Kromhout

 Het onderzoek van Daan Kromhout

pdf-icoon Lekker voor het hart (Akademie Nieuws, juni 2009)

 Vette vis (Hoe?Zo! Radio, 2 december 2011)