Actueel

KNAW op het InScience filmfestival in Nijmegen

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Award-winnaar Jaap Oude Mulders: ‘Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt komt heel subtiel tot stand’ 02-12-2019

  Op 2 december 2019 is de Instituut Gak-KNAW Award uitgereikt aan socioloog Jaap Oude Mulders. Deze award gaat jaarlijks naar een onderzoeker op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt. Oude Mulders mocht de eerste Instituut Gak-KNAW Award in ontvangst nemen voor zijn onderzoek naar het gedrag van werkgevers en werknemers rondom duurzame inzetbaarheid en werk op latere leeftijd.

 • Door het bos de bomen niet zien. Onderdrukking door hogere hersengebieden 29-11-2019

  Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut hebben laten zien hoe het kan dat objecten minder opvallen wanneer ze omringd worden door gelijke objecten. Dit omgevings-onderdrukkend effect komt namelijk door feedback uit hogere visuele hersengebieden. De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk voor het beter begrijpen van de manier waarop de hersenen het binnenkomend licht omzetten naar een samenhangend beeld. 

 • Siroon Bekkering wint Nationale Postdocprijs 2019 28-11-2019

  Siroon Bekkering, postdoc bij zowel de afdeling interne geneeskunde van het Radboudumc als het Royal Children’s Hospital te Melbourne is de winnaar van de Nationale Postdocprijs 2019.

 • De multifunctionele kleine hersenen 22-11-2019

  Lang werd gedacht dat de hersenschors het enige hersengebied was met een waarnemingsvermogen. Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut toont echter aan dat de hersenschors bij waarneming ook hulp krijgt van de kleine hersenen, een gebied dat onder andere betrokken is bij beweging. Deze ontdekking kan helpen de gevolgen van schade aan de kleine hersenen te begrijpen, aangezien deze schade niet alleen iemands motoriek aantast, maar ook de sociale cognitie. 

Meer KNAW-nieuws