Actueel

KNAW op het InScience filmfestival in Nijmegen

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

Nieuws

 • Nooit meer met z'n tweetjes. Gemeenschap van micro-organismen beïnvloedt seks en voorplanting bij dieren 15-01-2020

  Het is een raar idee, maar hoe succesvol we ons als stel voortplanten hangt af van wie er verder bij is. Want een hele verzameling aan micro-organismen omringt ons, ook daarbij. Met een uitgebreid overzicht van aanwijzingen laat Melissah Rowe van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) deze week in het tijdschrift 'Trends in Ecology & Evolution' zien wat de impact is. Het kan zelfs tot nieuwe diersoorten leiden.

 • Het programma Knappe Koppen beantwoordt prangende vragen vanuit het Trippenhuis van de KNAW 14-01-2020

  Waarom luisteren pubers niet naar hun ouders? Wat is het nut van ongedierte? En waarom is afvallen toch zo moeilijk? In het nieuwe AVROTROS-programma Knappe Koppen geeft Gregory Sedoc met een aantal Nederlandse topwetenschappers antwoord op prangende vragen van kijkers. Deze exclusieve privécolleges vinden plaats in het historische Trippenhuis van de KNAW.

 • Internationale wetenschappers presenteren samen masterplan voor insectenherstel 06-01-2020

  Het is geen geheim meer dat vele insecten problemen hebben. Maar daar valt iets aan te doen, volgens ruim 70 wetenschappers uit 21 landen. Hun ‘road map’ voor insectenbehoud en -herstel staat deze week in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution. Met veel tips voor goede voornemens voor dit jaar tot aan lange-termijnoplossingen wereldwijd.

 • Nieuwe bestuursleden voor De Jonge Akademie 20-12-2019

  Filosoof Jeroen de Ridder wordt de nieuwe voorzitter, en Hester den Ruijter, die onderzoek doet naar hart- en vaatziekten bij vrouwen, de nieuwe vicevoorzitter van De Jonge Akademie. Dat is door de leden van De Jonge Akademie besloten. Ook treedt scheikundige Arjan Houtepen aan als bestuurslid, met als portefeuille Wetenschap & Maatschappij.

Meer KNAW-nieuws