KennisCafé: Alles van waarde is...weg?!

Datum:
17 november 2014 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Voeg toe:

Moderator Martijn van Calmthout ging in gesprek met wetenschappers, archiefbeheerders en andere deskundigen over de betekenis van ons collectieve geheugen en hoe het onder onze vingers vandaan glipt.

KennisCafé: Alles van waarde is ... weg?!

Zou er over honderd of duizend jaar nog wel iets te onderzoeken zijn voor de toekomstige historici? Of is er in de toekomst minder bekend over onze tijd dan we nu weten over het oude Rome? Zijn onze bytes en tablets net zo bestendig als gebeitelde tekens op kleitabletten?

Digitaal bewaren is een fluitje van een cent. Opslag vergt geen boekenkasten of klimaatruimtes, maar harde schijven die je op elke straathoek kan kopen. Via het internet is die kennis vervolgens wereldwijd toegankelijk. Een natte droom voor bibliothecarissen, maar data zijn kwetsbaar, ook als ze online staan, en voortdurend veranderbaar. Hoe lang blijven die tera-, peta- en exabytes nog toegankelijk? Harde schijven gaan kapot, en heeft men over 50 of 100 of 1000 jaar nog een USB-aansluiting? Of zelfs een stopcontact? Ondertussen verkruimelen onze films en boeken in rap tempo; we kunnen niet alles redden en bewaren. Welke bronnen hebben voorrang? En hoe bewaar je ze precies? Fysiek in een bibliotheek of digitaal? 
 
De bewaarders van onze collectieve kennis staan voor een lastige opdracht. Wat bewaren we voor toekomstige generaties? Wat gaat in de prullenbak? En hoe bewaren we ‘toekomstproof’?

Vaste presentator Martijn van Calmthout van de Volkskrant ging in gesprek met wetenschappers, archiefbeheerders en andere deskundigen over de betekenis van ons collectieve geheugen en hoe het onder onze vingers vandaan glipt.

Met onder anderen: