Afdeling Letterkunde en Natuurkunde

Datum:
13 september 2010 van 15:00 tot 15:00 uur
Locatie:
KNAWKloveniersburgwal 29, Amsterdam
Voeg toe:

Lezing door Nico Schrijver over Mondiale waarden, wereldrecht en de Verenigde Naties van de toekomst en installatie van de nieuwe leden 2010.

De installatie van de nieuwe leden 2010 is te volgen via dit audiobestand (mp3).

Lezing door Nico Schrijver over Mondiale waarden, wereldrecht en de Verenigde Naties van de toekomst.
Deze lezing kunt u beluisteren via dit audiobestand (mp3). Download hier de presentatie van Nico Schrijver (pdf).

Samenvatting
Dit jaar bestaan de Verenigde Naties 65 jaar. De wereld van 2010 is anders dan die van 1945. Oude doelstellingen zijn herijkt: van 'negatieve' vrede naar 'positieve' vrede. Nieuwe doelstellingen zijn geformuleerd, waaronder dekolonisatie, duurzame ontwikkeling en menselijke veiligheid (naast veiligheid van staten). Wat heeft 65 jaar Verenigde Naties betekend voor de ontwikkeling van het internationale recht? Tekenen zich mondiale waarden af die de rechtsontwikkeling voeden? Naar wereldrecht? Welke hervormingen zijn nodig om een Verenigde Naties van de toekomst te scheppen?

Prof. mr. N.J. Schrijver is hoogleraar internationaal publiekrecht en wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre for International Legal Studies, Universiteit Leiden. Hij is lid van het Permanente Hof van Arbitrage en het VN-comité dat toezicht houdt op de naleving van economische, sociale en culturele mensenrechten. Ook was hij lid van de Commissie Davids. Schrijver is de auteur van Sovereignty over Natural Resources: Balancing Rights and Duties (CUP, 1997), The Evolution of Sustainable Development in International Law (Brill, 2008; Chinese editie CASS, 2010), Development Without Destruction. The UN and Global Resource Management (Indiana University Press, 2010) en het artikel 'Missionary Burden or Enlightened Self-Interest? International Law in Dutch Foreign Policy' in Netherlands International Law Review, 2010.