Akademiedag Letterkunde

Datum:
14 april 2014 van 17:00 tot 18:00 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

Maandelijks organiseert de KNAW openbare lezingen ten behoeve van kennisuitwisseling over wetenschappelijk onderzoek. De lezingen worden veelal gehouden door KNAW-leden, maar de Akademie biedt ook een podium voor jonge talentvolle onderzoekers.

Van 16.00-17.00 uur vindt er een besloten vergadering plaats van de Afdeling Letterkunde van de KNAW.

Het adolescentenbrein

Eveline Crone (Universiteit Leiden)

De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over adolescentengedrag door onderzoek te doen naar de werking van de hersenen. Deze studies hebben laten zien dat hersenontwikkeling in de adolescentie zorgt voor risico's, maar ook unieke mogelijkheden biedt voor zelfontplooiing en creativiteit. Het Brain & Development laboratorium in Leiden houdt zich bezig met deze unieke ontwikkelingsfase en belicht de adolescentie vanuit verschillende perspectieven, van hersenonderzoek tot interventie.

Taalvariatie in actie

Henriëtte de Swart (Universiteit Utrecht)

De vraag waar taal vandaan komt, en waarom er zoveel verschillende talen zijn op de wereld houdt veel taalwetenschappers bezig. Dankzij corpora en experimentele methoden kunnen we onze antwoorden op die vraag steeds beter empirisch verankeren. In deze lezing bespreek ik onderzoek over woordvolgorde dat erop wijst dat de grammatica van een taal de sporen draagt van ons taalbegrip. Taalvariatie weerspiegelt verschillende manieren waarop spreker en hoorder optimaal met elkaar kunnen communiceren. Taal wordt daarmee ingebed in de identiteit van de gemeenschap.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel.

Organisatie

Afdeling Genootschap KNAW