Afdelingsdag Letterkunde

Symposium 'Welke jeugddelinquenten groeien uit tot volwassen delinquenten?'

Datum:
10 januari 2011 van 13:30 tot 17:00 uur
Locatie:
TrippenhuisKloveniersburgwal 29, Amsterdam
Voeg toe:

Een van de grote vragen in de studie van delinquentie en geweld is welke jeugddelinquenten hun wangedrag niet ontgroeien en later volwassen criminelen worden.

Is het omdat deze jongeren langer dan anderen impulsief blijven en op zoek blijven naar sensatie? Of is het zo dat zij zich niet laten 'hervormen', bijvoorbeeld door hun opleiding af te maken, een vaste relatie aan te gaan of een vaste baan te nemen. Voortzetting van delinquent gedrag heeft grote gevolgen voor de samenleving, zoals onveiligheid op straat, diefstal, slachtofferschap, en soms lange betrokkenheid van justitie. Ook lijden belastingbetalers onder de hoge kosten van politie, bewaking en detentie.

Samen met een Amerikaanse studiegroep van 32 wetenschappers houdt een Nederlandse studiegroep van 28 wetenschappers zich bezig met deze problematiek. Voorzitter is prof. dr. Rolf Loeber (University of Pittsburgh/ Vrije Universiteit).

De Nederlandse studiegroep brengt nu een voorlopig rapport met aanbevelingen uit.

Tijdens het symposium op 10 januari 2011 zijn er vier presentaties:

  • Continuïteit en discontinuïteit in delinquentie
  • Verklarende factoren
  • Acties en reacties van justitie
  • Preventie en interventie.

Het publiek wordt uitgenodigd om commentaar te leveren en suggesties te doen voor het definitieve rapport. De redactie van dit nog te publiceren rapport is in handen van prof. dr. Rolf Loeber, dr. Machteld Hoeve (UvA), prof. dr. N. Wim Slot (VU), en prof. dr. Peter van der Laan (NSCR; Vrije Universiteit).