Op uitnodiging

Peter, Popes and Politics. Expressions of power in the Late Antiquity and the early mediaeval world

Datum:
29 mei 2017  -  31 mei 2017
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0747
Voeg toe:

Dit driedaags Akademie Colloquium brengt wetenschappers uit diverse vakgebieden bijeen.

Dit colloquium is gewijd aan de figuur van de apostel Petrus en de wijze waarop pausen en wereldlijke leiders hem en de cultus om hem heen gebruikten om hun eigen politieke en religieuze macht te consolideren (ca. 200-800). Daarnaast is het bedoeld om de manifestatie, receptie en effecten van de Petrinische tradities door de eeuwen heen te begrijpen en in kaart te brengen.

Via het begrip ‘Anchoring Innovation’ wordt getracht inzicht te verkrijgen in de diverse manieren waarop Petrus werd gebruikt als invloedrijke verankering voor religieuze en wereldlijke vormen van macht. De figuur van de apostel werd immers steeds weer gebruikt om veranderingen in leiderschap en politiek te legitimeren.

Daarnaast werden de Petrinische cultus en traditie voortdurend zo aangepast dat ze aansloten bij de behoeften van de machthebbers en dat ze verschillende groepen in de samenleving aanspraken, waardoor pausen en politieke leiders in de late oudheid en vroege middeleeuwen hun machtsbasis stevig konden vestigen en valideren.

Masterclass

Aansluitend volgt een masterclass op 1 juni 2017.

Organisatie

Prof. dr. O.J. Hekster, dr. D. van Espelo, dr. R. Dijkstra (Radboud Universiteit)