Akademiedag Natuurkunde

Datum:
27 januari 2014 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0702
Voeg toe:

Maandelijks organiseert de KNAW openbare lezingen ten behoeve van kennisuitwisseling over wetenschappelijk onderzoek. De lezingen worden veelal gehouden door KNAW-leden, maar de Akademie biedt ook een podium voor jonge talentvolle onderzoekers.

Programma

15.30 uur

Ontvangst

16.00 uur

Welkom door de voorzitter Afdeling Natuurkunde, Ben Feringa

16.05 uur

René Medema, Nederlands Kanker Instituut, Afdeling Celbiologie

16.25 uur

Vragen

16.30 uur

Ciska Wijmenga, Universitair Medisch Centrum Groningen, Afdeling Genetica

16.50 uur

Vragen

17.00 uur

Receptie

De lezingen

Cisca Wijmenga (1964), hoogleraar humane genetica, Rijksuniversiteit Groningen, Humane genetica: verleden, heden en toekomst

De humane genetica is een zeer snel ontwikkelende discipline. De complete ontrafeling van het menselijk genoom (HGP) heeft ruim 10 jaar geleden voor het eerst plaatsgevonden en heeft aanleiding gegeven tot een groot aantal technologische ontwikkelingen. Dankzij het HGP staan we nu aan de vooravond van personalized medicine: de invloed van genetica wordt op vele terreinen van de gezondheidszorg merkbaar. Maar tegelijkertijd wordt ook steeds meer duidelijk dat ons menselijk genoom allerlei verrassingen voor ons in petto heeft die we niet hadden voorzien. In deze lezing geeft Cisca Wijmenga een korte schets van de ontwikkelingen die de humane genetica heeft doorgemaakt, waar we nu staan en welke verwachtingen er op dit moment zijn voor de toekomst.

Cisca Wijmenga

René Medema (1964), Nederlands Kanker Instituut en UMC Utrecht, hoogleraar experimentele oncologie, Genetische instabiliteit in kanker; een nieuwe uitdaging?

Behandeling op maat met gerichte medicijnen zorgt momenteel voor verbeteringen in de behandeling van kanker. In sommige gevallen is de overlevingswinst groot, terwijl in andere gevallen de overlevingswinst zeer beperkt blijft. Een belangrijke beperkende factor voor de tijdsduur waarin deze gerichte medicijnen werkzaam zijn, is de mate van genetische instabiliteit die voorkomt in kankercellen. Dit betekent een uitdaging voor de behandeling op maat; hoe richten we de kankercel ten gronde, voordat de genetische instabiliteit ons voor nieuwe problemen stelt?

Rene Medema