Akademiedag Natuurkunde

Datum:
24 februari 2014 van 16:00 tot 17:30 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

Maandelijks organiseert de KNAW openbare lezingen ten behoeve van kennisuitwisseling over wetenschappelijk onderzoek. De lezingen worden veelal gehouden door KNAW-leden, maar de Akademie biedt ook een podium voor jonge talentvolle onderzoekers.

Programma

15.30 uur

Ontvangst

16.00 uur

Welkomstwoord

16.05 uur

Joke Bouwstra, Department of Drug Delivery Technology, Universiteit Leiden

16.25 uur

Vragen

16.30 uur

Corné Pieterse, Departement Biologie, Universiteit Utrecht

16.50 uur

Vragen

De lezingen

Joke Bouwstra is hoogleraar Drug Delivery aan de Universiteit Leiden sectieleider van de sectie Drug Delivery and Technology aan het Leiden Academic Centre for Drug Research. Haar lezing gaat over geneesmiddeltoediening.

De huid, een veelzijdig grensvlak

De natuurlijke functie van de huid is een barrièrefunctie. De barrièrefunctie zorgt ervoor dat allerlei ongewenste stoffen niet of nauwelijks via de huid in het lichaam opgenomen worden. Ook zorgt de huidbarrière ervoor dat we niet uitdrogen. Lipiden (d.w.z. vetten) spelen een belangrijke rol in deze huidbarrièrefunctie. In een aantal inflammatoire huidziekten is de huidbarrièrefunctie verminderd. Een bekend voorbeeld is constitutioneel eczeem, een ziekte die veel voorkomt bij kinderen: in de westerse wereld heeft 15-20 procent van de kinderen last van deze ziekte. Door de uitkomst van klinische studies te combineren met resultaten verkregen met gekweekte humane huid en lipidenmodelsystemen, zal ik in mijn lezing laten zien dat de lipiden een belangrijke rol spelen in de verminderde barrièrefunctie van inflammatoire huidziekten en dat inflammatie ook weer een effect kan hebben op de lipidensynthese in de huid: een vicieuze cirkel die hopelijk  in de toekomst doorbroken kan worden.

Bouwstra_Joke_14204_jpg

Corné Pieterse is hoogleraar plant-microbe-interacties en wetenschappelijk directeur van het Institute of Environmental Biology aan de Universiteit Utrecht.

Het wortelmicrobioom en plantgezondheid

Ondanks gewasbeschermingsmaatregelen en veredeling op ziekteresistentie gaat jaarlijks tot wel 25 procent van de voedselproductie verloren door ziekten en plagen. In natuurlijke ecosystemen zijn de effecten van schadelijke belagers doorgaans veel minder desastreus. Planten hebben een ingenieus afweersysteem ontwikkeld dat bescherming biedt tegen een breed scala aan pathogene micro-organismen en plaaginsecten. Dit 'immuunsysteem' van de plant wordt versterkt door goedaardige micro-organismen in het wortelmicrobioom van de plant. In analogie met het humane microbioom, levert het wortelmicrobioom een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van haar gastheer. De uitdaging is om te ontrafelen hoe goedaardige micro-organismen in het wortelmicrobioom het immuunsysteem van de plant activeren. Deze kennis kunnen we wellicht gebruiken voor de ontwikkeling van duurzame gewasbescherming.

Pieterse_Corne_14304_jpg