KunstKennis #2

Kunst & Gezondheid

Datum:
29 maart 2018 van 19:15 tot 21:35 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal OBA, zesde etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

Hoe kunnen de kunsten en het kunstonderzoek bijdragen aan kennis over gezondheid, ziekte en zorg? Deze vraag staat centraal in de tweede bijeenkomst van de serie KunstKennis die wordt georganiseerd in samenwerking met ARIAS (Amsterdam Research Institute of the Arts and Sciences).

De afgelopen decennia is er een nieuw onderzoeksveld ontstaan: Medical Humanities. Binnen dit veld wordt een nieuw perspectief op gezondheidszorg geboden, waarbij talloze disciplines – van filosofie en antropologie tot aan sociologie en cultuurwetenschap – worden gecombineerd.

Deze avond staan drie voorbeelden centraal van de bijzondere wijze waarop de kunsten een ander begrip kunnen bieden van patiënt, dokter en zorg:

Kunstenaar Yvonne Dröge Wendel zal haar bekroonde De Coupé bespreken: een treincoupé in een zorgcentrum in Delft.

Kunstenaar Ana Maria Gomez Lopez laat zien hoe historische medische instrumenten nieuwe vragen oproepen over het menselijk lichaam en bevraagt de rol van zelf-experimentatie.

Daarna gaan wetenschapper Rachel Spronk en filmmaker Paul James Gomes met het publiek in gesprek over hun work in progress: een filminstallatie over chirurgie, ziekte en de dood in een ziekenhuis in het noorden van Nigeria. Deze samenwerking tussen een wetenschapper en kunstenaar bracht op prangende wijze disciplinaire uitdagingen én mogelijkheden naar voren.

Met:

  • Yvonne Dröge Wendel is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Op dit moment werkt zij aan haar promotieonderzoek in de kunsten aan de Universiteit Twente.
  • Ana Maria Gomez Lopez is beeldend kunstenaar. Op dit moment is zij een van de residents van de Rijksakademie in Amsterdam. Sinds maart is zij ‘researcher in residence’ van het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
  • Rachel Spronk is universitair hoofddocent in de antropologie aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Paul James Gomes is een onafhankelijke filmmaker uit Dhaka, Bangladesh.

Moderator: Patricia Pisters, hoogleraar filmstudies aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de KNAW.

De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Over KunstKennis

Wat kan de wetenschap leren van de kunst (beeldende kunsten, podiumkunsten, literatuur, architectuur, muziek, enz.)? Maar ook andersom: wat kan de kunst leren van de wetenschap? De KNAW en ARIAS organiseren samen een reeks van vier avonden waarin kunstenaars en wetenschappers aan de hand van presentaties, voorstellingen en lezingen ingaan op de manier waarop kunstkennis fungeert op het snijvlak van kunst en wetenschap.

De onderwerpen zijn heel gevarieerd: van nieuwe manieren van schrijven tot nieuwe concepten van welzijn, experimentele vormen voor het onderzoeken van grote vragen op het gebied van klimaatverandering en onderwijsexperimenten.

ARIAS is een onderzoeksplatform van de Amsterdamse Hogeschool van de de Kunsten (AHK), de Gerrit Rietveld Academie, de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). ARIAS bevordert kruisbestuiving, ontmoeting en samenwerking in artistiek onderzoek in onderzoek in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen.