KunstKennis #3

Arts & Ecology: politics & poetics of moving materials

Datum:
19 april 2018 van 19:30 tot 21:25 uur
Locatie:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

Hoe kunnen de kunsten en het kunstonderzoek bijdragen aan wereldwijde vraagstukken op het gebied van ecologische veranderingen en natuurrampen? Tijdens deze avond worden drie voorbeelden belicht van de verschillende manieren waarop het gebruik van grondstoffen (zoals olie of hout) culturele, politieke en sociale consequenties heeft.

Mediaonderzoeker Adam Nocek gaat in op de noodzaak van onderzoek naar de materialiteit van de hedendaagse mediacultuur.

Kunsthistorica Katja Kwastek zal met kunstenaar Isabelle Andriessen in gesprek gaan over de betekenis van haar ‘zombiesculpturen’, waarmee zij onderzoekt hoe niet-levend materiaal tot leven kan worden gebracht.

Vervolgens wordt door een team van onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers een nieuw onderzoeksproject gepresenteerd: Re-Source. Daarin onderzoeken zij het hergebruik van restmateriaal en afval in steden. Ze proberen met nieuwe ontwerpstrategieën nieuwe gebruikers te vinden voor dat hergebruik.

Met: Adam Nocek, Isabelle Andriessen, Katja Kwastek, Ginette Verstraete, Joost Adriaanse and Ester van de Wiel

Moderator: Kristine Steenbergh

Kijk voor meer informatie op de website van de Akademie van Kunsten.

Aanmelden

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

Over KunstKennis

Wat kan de wetenschap leren van de kunst (beeldende kunsten, podiumkunsten, literatuur, architectuur, muziek, enz.)? Maar ook andersom: wat kan de kunst leren van de wetenschap? De KNAW en ARIAS organiseren samen een reeks van vier avonden waarin kunstenaars en wetenschappers aan de hand van presentaties, voorstellingen en lezingen ingaan op de manier waarop kunstkennis fungeert op het snijvlak van kunst en wetenschap.

De onderwerpen zijn heel gevarieerd: van nieuwe manieren van schrijven tot nieuwe concepten van welzijn, experimentele vormen voor het onderzoeken van grote vragen op het gebied van klimaatverandering en onderwijsexperimenten.


ARIAS is een onderzoeksplatform van de Amsterdamse Hogeschool van de de Kunsten (AHK), de Gerrit Rietveld Academie, de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). ARIAS bevordert kruisbestuiving, ontmoeting en samenwerking in artistiek onderzoek in onderzoek in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen.