Avond van de Abelprijs 2021

Datum:
7 april 2022 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Hybride: online en fysiek op het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Voeg toe:

De Abelprijs wordt gezien als de ‘Nobelprijs voor de wiskunde' en wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt. De Abelprijs 2021 is toegekend aan de Israëlische computerwetenschapper Avi Wigderson en de Hongaarse wiskundige László Lovász. 

Zij ontvingen de prijs voor hun baanbrekende bijdragen op het gebied van de theoretische informatica en de discrete wiskunde. Een van deze bijdragen was het inbrengen van theoretische informatica en discrete wiskunde als centrale delen van de moderne wiskunde.

Sinds 2018 organiseert de KNAW de Avond van de Abelprijs. Dit keer heeft het evenement een extra bijzonder tintje omdat beide prijswinnaars aanwezig zullen zijn en voor een breed publiek over hun werk zullen spreken.

De voertaal is Engels.

Programma

  • Frank den Hollander, hoogleraar kansrekening aan de Universiteit Leiden – Welkomstwoord
  • Harry Buhrman, hoogleraar algoritmiek, complexiteitstheorie en quantumrekenen aan de Universiteit van Amsterdam – Inleiding tot het werk van Avi Wigderson
  • Avi Wigderson, hoogleraar wiskunde aan Institute for Advanced Study, Princeton –  Imitation Games (lees hier het abstract)
  • Lex Schrijver, CWI Fellow en emeritus hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam – Inleiding tot het werk van László Lovász
  • László Lovász, hoogleraar wiskunde, Eötvös Loránd University, Boedapest – What is a graph limit and what is it good for?
     

Lezing CWI

Deze lezingen zijn gekoppeld aan de lezingen die beide laureaten houden bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). De lezingen bij de KNAW zijn gericht op een breed publiek, terwijl die bij het CWI zijn bedoeld voor wetenschappers. Zie deze link voor informatie over de lezingen van de twee Abelprijswinnaars bij het CWI.

Beide bijeenkomsten worden ondersteund door NETWORKS en QSC.