Akademie van Kunsten

Black²: Malevich en ArtScience

Datum:
6 mei 2015 van 14:30 tot 18:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
06 1332 6974
Voeg toe:

Samen met Synergetica Lab en Zone2Source organiseert de Akademie van Kunsten een symposium ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Zwart vierkant van Kazimir Malevich

Toen Kazimir Malevich in 1915 zijn Zwart vierkant presenteerde, onthulde hij enkele van de diepste geheimen achter de objectloze aard van de fysieke werkelijkheid. Zwart vierkant roept de kwantumrevolutie op die de wereld op zijn kop zou zetten – van zwarte straling tot de uiteindelijke voorspelling van zwarte gaten.

Een eeuw later, in een tijd waarin kunst en wetenschap opnieuw in elkaar overlopen, is er een nieuwe revolutie op komst: Black², met baanbrekende kunstwerken in de geest van Malevich en paneldiscussies met kunsttheoretici en natuurkundigen.

Gert-Jan Prins, Cavity

Gert-Jan Prins, Cavity

Sprekers

  • Igor Malevich (Minsk, Wit-Rusland), gelauwerd natuurwetenschapper en auteur van Kazimir Malevich. Ascension to the Cross of Fate, spreekt over de tegenstellingen en grijze gebieden in de levensloop van Malevich en interpreteert diens ideeën vanuit het perspectief van de moderne natuurkunde.
  • Arthur I. Miller (Londen), historicus, natuurkundige, wetenschapsfilosoof en auteur van Colliding Worlds: How Cutting-Edge Science is Redefining Contemporary Art, bespreekt de wisselwerking tussen kunst en wetenschap in de 20e- en 21e-eeuwse avant-garde.
  • Evelina Domnitch (Amsterdam), kunstenaar, symposium-moderator.
  • Dmitry Gelfand (Amsterdam), kunstenaar en kunsttheoreticus, reflecteert op de samenhang van Malevich met vroeg 20e-eeuws wetenschappelijk onderzoek en het Russisch-Sovjetische kosmisme. Hij gaat ook in op de invloed van de ‘objectloze wereld’ van Malevich op de esthetiek van macroscopische kwantumfenomenen in het werk dat hijzelf samen met Evelina Domnitch maakt.
  • Frederik De Wilde (Brussel), maker van zwarter-dan-zwarte sculpturen op basis van koolstofnanobuisjes, verkent de creatieve mogelijkheden van de ontleding van het substraat van ons heelal: kwantumruis.
  • Sjeng Scheijen (Amsterdam), Slavist, curator en kunsthistoricus op het gebied van modernistische Russische kunst, belicht het provocatieve uiterlijk van Malevich’ werken, zijn geschriften uit 1918 voor een Russische anarchistische krant, en zijn smeulende conflict met de communistische autoriteiten.