Minisymposium Hofje 2.0

Heeft het hofje toekomst?

Datum:
28 november 2014 van 14:00 tot 16:30 uur
Locatie:
IISG, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam
Voeg toe:

Ter gelegenheid van twee gloednieuwe boeken over hofjes organiseert het IISG, samen met Landelijke Hofjesberaad en Uitgeverij Van Stockum een minisymposium over het hofje als toekomstbestendige woonvorm, met stevige wortels in de geschiedenis. Experts op het gebied van filantropie en woningbouw wisselen daarbij van gedachten over de toekomst van het hofje. Aansluitend is de boekpresentatie.


De boeken

De boeken zijn: Hofjes als Paleizen. Stichters, bouwers en bewoners in de 17de en 18de eeuw, geschreven door historicus Henk Looijesteijn, verbonden aan het IISG en Open en Besloten. Het hofje is terug van nooit weggeweest, geschreven door architectuurhistoricus Dorine van Hoogstraten.

De titels maken onderdeel uit van de Hofjesreeks, een serie van acht boeken over verleden, heden en toekomst van het Nederlandse hofje. Deze boeken zijn de eerste in de reeks.

Het hofje. Het begrip alleen al ademt nostalgie en roept een beeld op van verstilde groene oases, verscholen in drukke binnensteden, waar ouderen het einde van hun levensdagen afwachten. Vaak denkt men ook aan de stadswandelingen die - in steden als Leiden en Amsterdam - langs deze relieken van een voorbij tijdperk voeren. Het hofje heeft iets kneuterigs, iets knus, iets wat men associeert met ‘De Goede Ouwe Tijd’.

Dit beeld strook niet altijd met de werkelijkheid. Het hofje leeft. Niet alleen vertoont het verschijnsel hofje een opmerkelijke vitaliteit, er komen nog steeds nieuwe bij.

Het hofje heeft een lange geschiedenis – maar hoe zou de toekomst er uit kunnen zien? Zien hedendaagse filantropen het stichten van een hofje nog als een lovenswaardig goed doel? Kan het hofje een sociale instelling blijven? Is het nog altijd een geschikte woonvorm voor ouderen? Of is een hofje ook denkbaar als woning voor andere leeftijdsgroepen en samenstellingen? Hoe zou men een nieuw hofje kunnen vormgeven? Zou filantropie de aangewezen stichtings- en financieringsvorm zijn, of zijn er andere manieren denkbaar om een hofje te stichten? En is het dan noodzakelijk om het verleden van het hofje in acht te nemen? Tijdens dit symposium zullen experts op het gebied van filantropie en woningbouw hun licht hierover laten schijnen.