Brainwash Festival

Datum:
24 oktober 2015 van 15:00 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Voeg toe:

Op Brainwash Festival worden bezoekers aan het denken gezet over de belangrijkste maatschappelijke en persoonlijke vragen van dit moment. Brainwash geeft geen hapklare antwoorden, maar verheldert je vragen, stelt je vooroordelen op de proef en biedt je verrijkende ideeën voor het alledaagse leven.

Verwacht de meest invloedrijke denkers uit binnen- en buitenland en de belangrijkste wetenschappelijke, maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken van onze tijd. We presenteren meer dan 100 programma`s die plaatsvinden binnen het overlappende gebied tussen filosofie, literatuur en theater. Brainwash gaat over grote en kleine thema’s en de ideeën die ons denken hebben veranderd. Zowel gevestigde namen als jong talent zetten hun verbeelding in om op verrassende wijze naar de belangrijke vragen van dit moment te kijken. Van 13:00 uur tot 01:00 uur in meerdere locaties op en rondom De Nes in Amsterdam.

Sprekers in het Trippenhuis

Ben Moore - Buitenaards

Deze Zwitserse astrofysicus doet al jaren onderzoek naar mogelijk leven elders in de kosmos. Wat kunnen wij vanaf de aarde te weten komen over leven buiten onze planeet? Hoe zou dat leven er überhaupt uit kunnen zien? Ben Moore vertelt over zijn wetenschappelijke onderzoek naar deze science-fiction vragen… Zou de mens op andere planeten kunnen overleven? Voertaal is Engels.

Jim Al-Khalili en Johnjoe McFadden - Het ontstaan van leven                                            

Het bestaan van leven is het meest raadselachtigste verschijnsel in het universum. Zelfs in dit tijdperk van klonen en synthetische biologie heeft nog nooit iemand leven kunnen opwekken uit dode materie. Hoe ontstaat leven? Het was tot voor kort een van de grootste onbeantwoorde vragen in de wetenschap, maar Al-Khalili en McFadden denken in de kwantumbiologie het antwoord gevonden te hebben. Voertaal is Engels.

David Hand: Het onwaarschijnlijkheidsprincipe

De vrouw die twee keer de loterij won. De man die zeven keer door de bliksem werd getroffen. Onwaarschijnlijke gebeurtenissen? Statisticus David Hand ontwikkelde aan de hand van een vijftal wiskundige wetten het onwaarschijnlijkheidsprincipe en biedt daarmee een wetenschappelijke verklaring voor deze onbegrijpelijke toevalligheden. De voertaal is Engels.

Meer informatie en kaarten

Kijk voor het uitgebreide programma op de website van Brainwash Festival.