Lezingenreeks Geheime kennis #4

Geheime kennis: censuur en zelfcensuur

Datum:
19 juni 2018 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal, zesde etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0767
Voeg toe:

Censuur is door de eeuwen heen een geliefkoosd controlemiddel geweest van allerhande kerkelijke en wereldlijke instituties. Is censuur echter per definitie slecht? Een onderschatte vorm van censuur is de zelfcensuur. De zelfbeelden van volken en naties zijn daarvan mooie voorbeelden. En hoe zit het met zelfcensuur aan de universiteit en in de journalistiek?

Sprekers

  • Irene van Renswoude, postdoctoraal onderzoeker aan het Huygens ING – Censuur is ook maar een mening
  • Wendelien van Oldenborgh, beeldend kunstenaar – 'Wie spreekt en wie hoort?' Een montage van eigen werk met toelichting
  • Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden – (Zelf)censuur en diversiteit aan de universiteit
  • Martin Sommer, journalist, schrijver en columnist – ‘Wij worden niet gekneveld, wel ingebed.’ Over de politieke journalistiek in Nederland
Na de lezingen gaan de sprekers in gesprek met elkaar en met het publiek.


Irene van Renswoude is postdoctoraal onderzoeker aan het Huygens ING (KNAW) in Amsterdam. Daarnaast is zij als geaffilieerd onderzoeker verbonden aan het Onderzoekinstituut Geschiedenis en Kunstgeschiedenis in Utrecht. Aan dit instituut schreef zij ook haar proefschrift Licence to speak. The rhetoric of free speech in late Antiquity and the early Middle Ages. Haar huidige onderzoek richt zich op censuur en debat in de late Oudheid en vroege Middeleeuwen. Dit project is onderdeel van het NWO-project The art of reasoning, over notities en lezersaantekeningen in de marge van middeleeuwse handschriften. Tevens is ze nauw betrokken bij het international onderzoeksproject Creating a Global Knowledge Society (1450-1800).

Wendelien van Oldenborgh is als beeldend kunstenaar opgeleid aan het Goldsmith College in Londen. Naast haar werk als kunstenares geeft Van Oldenborgh les bij verschillende masterprogramma’s aan kunstacademies. Het werk van Van Oldenborgh ontsluit delen van onze werkelijkheid die elders in het publieke leven op de achtergrond blijven. Dit doet zij door een dialoog op te bouwen tussen een nauwkeurig gekozen sociaal of historisch thema, een ruimte, en film of fotografie. Haar werk is onderscheiden met verschillende prijzen, waaronder in 2014 de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. Tevens is zij lid van de Akademie van Kunsten van de KNAW.

Paul Cliteur is rechtsgeleerde en filosoof. Hij is als hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden en was van 1995 tot 2002 bijzonder hoogleraar filosofie aan de Technische Universiteit Delft. Cliteur is voorzitter van het Renaissance Instituut - het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie en auteur van een groot aantal wetenschappelijke en opiniërende werken.

Martin Sommer is journalist, schrijver en columnist. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam en werkt sinds 1987 bij de Volkskrant, waarvoor hij sinds 2010 wekelijks een lange politieke column in de zaterdagkrant schrijft.

Na de lezingen zal er een gesprek plaatsvinden tussen de sprekers.

Moderator

Michiel Hulshof is journalist, onderzoeker en gespreksleider/dagvoorzitter. Hij is medeoprichter van Tertium, bureau voor burgerparticipatie. Hij studeerde geneeskunde en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Lezingenreeks Geheime kennis

De bijeenkomst maakt deel uit van de lezingenreeks Geheime kennis. Wat is de betekenis van geheimhouding in kunst, politiek, wetenschap en religie? Is totale openheid een bewijs van de volwassenheid van een samenleving of hebben geheimhouding en censuur allerlei onvermoede voordelen en kunnen we eigenlijk niet zonder?

De overige afleveringen van deze serie zijn:

De lezingenreeks is onderdeel van het programma De Maakbaarheid van onze kennissamenleving. Het programma wil economen en sociale wetenschappers, cultuur- en wetenschapshistorici, kunstenaars en architecten, politici en beleidsmakers met elkaar en het brede publiek in discussie brengen. In drie opeenvolgende jaren is een programma ontwikkeld rond een specifiek thema dat centraal is in het debat omtrent kennissamenlevingen.

Bekijk alle lezingen van dit driejarig programma.

Organisatie

De lezingenreeks Geheime kennis is een samenwerking tussen de KNAW, de Akademie van Kunsten, Sven Duprė (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht).