Chemie, Kunst en Industrie: een ontmoeting

Datum:
31 oktober 2011 van 15:00 tot 19:00 uur
Locatie:
Trippenhuis, KNAW, TinbergenzaalKloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.
Voeg toe:

Op maandag 31 oktober 2011 organiseren de KNAW en NWO samen een bijeenkomst rond het thema chemie en restauratie van kunst. Hoe ontwikkelt verf zich na verloop van tijd? Welke chemische processen spelen zich af in bijvoorbeeld (kunst)foto’s? En in kunststoffen en andere moderne materialen? En tot welke vragen leidt dat voor musea en conservatoren?

Op het terrein van kunstrestauratie hebben verschillende disciplines hun eigen expertise ontwikkeld. KNAW en NWO brengen deze in dit Internationaal Jaar van de Chemie graag bijeen op de bijeenkomst 'Chemie, Kunst en Industrie: een ontmoeting'.

De bijeenkomst is niet alleen interessant voor onderzoekers uit de chemie, geesteswetenschappen en conservatiewetenschappen, maar ook voor conservatoren en restauratoren uit de museumwereld, en voor afgevaardigden van de verf-, fotografie- en kunststofindustrie. De bijeenkomst biedt volop gelegenheid elkaar en elkaars wereld beter te leren kennen.

In het afwisselende programma zijn behalve de uitreiking van de (KNAW) Gilles Holst-medaille aan chemicus Dick Broere en een lezing van Richard Robert Ernst (Zwitsers chemicus en Nobelprijswinnaar), drie interactieve sessies opgenomen. In deze sessies zullen wetenschappers uit het NWO–programma Science4Arts, onder wie Kitty Zijlmans (UL), in gesprek gaan met museumconservatoren en mensen uit het bedrijfsleven om de raakvlakken te ontdekken tussen kunst, chemie/wetenschap en bedrijfsleven.  Discussieleider is Christian van ’t Hof, die onder meer ook (NWO) 'Spinoza te Paard' presenteert. Na afloop is er ruime gelegenheid om na te praten.