Conference Art and science in the early modern low countries

Datum:
18 september 2015 van 09:30 tot 17:00 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Tweede dag van het congres waarin gerenommeerde wetenschappers zich buigen over de vraag wat het verband was tussen de plotselinge bloei van zowel de kunsten als de wetenschap in de 17e eeuw. Het Rijksmuseum en het Huygens ING organiseren voor de eerste keer een internationaal congres dat zich speciaal op dit thema richt.

De Gouden Eeuw was niet alleen een tijdperk waarin kunst en wetenschap floreerden maar vooral elkaar ook begonnen te beïnvloeden met grote invloed op de kunstgeschiedenis. Aan bod komen onder meer het gebruik van de camera obscura door schilders als Vermeer, rariteitenkabinetten, afbeeldingen van onbekende diersoorten als de paradijsvogel, het gebruik van levende dieren in kunstwerken, en het verband tussen de ontdekking van de bloedsomloop en de uitvinding van de kleurendruk.

Sprekers

Wetenschapshistorica Pamela Smith (New York) en kunsthistoricus Alexander Marr (Cambridge) verzorgen keynote-speeches en leiden zo een gevarieerd en multidisciplinair programma in. Smith verrichte baanbrekend onderzoek naar alchemie en de kennis van vroegmoderne kunstenaars (Body of the Artisan, 2004), en leidt nu een project waarin voorschriften uit een 16e-eeuws kunstenaarshandboek worden nagebootst. Marr leidt een prestigieus Europees project naar genialiteit bij vroegmoderne kunstenaars en wetenschappers.

De voertaal van het congres is Engels.

Meer informatie en aanmelden

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website van het Rijksmuseum.

Organisatie

Het Rijksmuseum en het Huygens ING