Paradisolezingen 2014: Science of fiction

Dr. Appy Sluijs over The Day After Tomorrow- klimaatverandering van overmorgen en eergisteren

Datum:
30 maart 2014 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Voeg toe:

Lezing door dr. Appy Sluijs  (paleo-klimatologie Universiteit Utrecht) over The Day After Tomorrow - klimaatverandering van overmorgen en eergisteren

Wat gebeurt er met klimaat als de CO2 concentratie snel stijgt? Volgens de legendarische film The Day after Tomorrow belanden we razendsnel in een nieuwe ijstijd. Hoe realistisch is dit? We kunnen deze vraag beantwoorden met klimaatmodellen: natuurkundige vergelijkingen die projecties maken van de toekomst. Of deze goed werken voor perioden met hoge CO2 concentraties weten we door ze te toetsen aan klimaten in het verre verleden die door natuurlijke oorzaak hoge CO2 concentraties hadden. Hoe zag de aarde er toen uit, en hoe kwam die CO2 toen in de atmosfeer?

In zijn Paradisolezing zal Appy Sluijs ingaan op het onderzoek naar het klimaat in het verleden. Hoe werkt het onderzoek? Wat laat het verleden zien? Hoe werkt de koolstofcyclus eigenlijk en hoe uniek zijn de CO2 en klimaattrends die we nu zien?

 

Paradisolezingen 2014

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, teleportatie, buitenaardse verschijnselen, dromen, pandemieën, insecten, breinwetenschap en onwaarschijnlijk onderzoek.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via de website van Paradiso.

Deze twintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.