Symposium 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst

De toekomst van kunstmecenaat - een serie vergezichten

Datum:
20 september 2018 van 13:00 tot 17:00 uur
Locatie:
Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, 5611 NH Eindhoven
Telefoon:
040 238 1000
Voeg toe:

Dit jaar viert de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst zijn dertigjarig jubileum met een tentoonstelling van met alle zestien laureaten in het Van Abbemuseum. Op 20 september 2018 vindt in het kader van deze tentoonstelling een symposium plaats waarin de geschiedenis en de toekomst van de prijs in het bredere landschap van kunstmecenaat wordt geplaatst. 

Toen de prijs in 1988 voor het eerst werd uitgereikt aan de schilder Toon Verhoef verschilde kunstmecenaat stevig met vandaag. Begrippen als 'crowdfunding' bestonden nog niet en de kunstwereld was provinciaals vergeleken met de huidige globalisering in de sector. Het roept vragen op welke uitdagingen en veranderingen kunstmecenaat de komende dertig jaar tegen gaat komen.

Wat zal de dynamiek zijn tussen publieke en private actoren? Welke rol gaat webtechnologie spelen? En, vanzelfsprekend, welke plek zal er zijn voor een prijs als de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst in kunstwereld van morgen? Deze vragen worden thematisch behandeld aan de hand van een keynote lezing en drie discussierondes met prikkelende voorbeelden.

Met met onder andere Renée Steenbergen en Barbara Visser.

Programma

13:00 – 17.00 uur, borrel tot 18:30 uur. 

Met bijdragen van: 

  • Fusien Verloop, LVW sponsoring en fondsenwerving, over sponsoring, mecenaat en filantropie
  • Renée Steenbergen, onafhankelijk adviseur, onderzoeker, auteur en curator, over de geschiedenis van de kunstprijs
  • Andrea Davina, voorzitter Theodora Niemeyerprijs, verzamelaar, zakenvrouw, over filantropie: wat is het belang van de prijs als methode?
  • Nienke van der Wal, directeur en grondlegger van Young Collectors Circle, over de rol van de verzamelaar vandaag de dag
  • Amy Binding, Independent Collectors, over het ondersteunen van samenwerkingsprojecten en het ondersteunen van houdingen in plaats van producten. De kunstpraktijk in verandering.
  • Barbara Visser, kunstenaar, over het belang van filantropie voor de kunstenaar.
  • Maxim van Dam, Born05, over de mogelijkheden van nieuwe technologie in het terrein van (kunst)filantropie

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De stichting reikt de prijs sinds 1988 eens in de twee jaar uit aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. De prijs bestaat uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro) en een geldbedrag van 50.000 euro. Eerdere laureaten waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen, Wendelien van Oldenborgh en Yvonne Dröge Wendel.