De toekomst van ons kunstonderwijs

Datum:
24 augustus 2015 van 20:30 tot 22:00 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Voeg toe:

De culturele canon ligt onder vuur, nieuwe media veranderen de manier waarop wij informatie verwerken, en veel westerse samenlevingen bestaan tegenwoordig uit een mix van verschillende culturen. Onze cultuur verandert en onze houding ten opzichte van kunst verandert mee. Hoe kan het kunsteducatie in het basis- en voortgezet onderwijs beter op deze veranderingen aansluiten?

500-Logo-AVK

Op maandagavond 24 augustus presenteert Uitgeverij Valiz, in samenwerking met de Akademie van Kunsten het boek Arts Education Beyond Art: Teaching Art in Times of Change, een bundeling van essays van academici en kunstenaars, vol scherpe analyses en creatieve ideeën voor een nieuwe benadering van kunst in het onderwijs. In het debat over kunst in het (basis- en voortgezet) onderwijs ligt vaak de nadruk op kunst als apart domein, waarbij de waarde van kunst als maatschappelijke kracht niet altijd naar voren komt. Maar kan het kunstonderwijs niet juist een mix zijn van verbeeldingskracht, cultureel bewustzijn en mediabeheersing?

Arts Education Beyond Art verschijnt op een moment waarop vernieuwing van het onderwijs volop in de aandacht staat: onder leiding van socioloog Paul Schnabel ging het Platform Onderwijs2032 de afgelopen maanden in gesprek met diverse maatschappelijke organisaties, waaronder de Akademie van Kunsten en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, over het onderwijs van de toekomst. Deze ontmoetingen resulteren in een advies dat platform Onderwijs2032 dit najaar aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker aanbiedt.

Op de avond zelf gaat Barend van Heusden, samensteller van Arts Education Beyond Art, in gesprek met Barbara Visser (beeldend kunstenaar) en andere leden van de Akademie van Kunsten over de betekenis en toekomst van kunst in het onderwijs.

Organisatie en aanmelden

In samenwerking met: Mondriaan Fonds, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Rijksuniversiteit Groningen en Akademie van Kunsten - Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

De toegang is gratis, wel is reserveren verplicht. Mail naar rsvp@valiz.nl o.v.v. ‘Kunstonderwijs’, uw naam en hoeveel plaatsen u wilt reserveren.