Minisymposium KNAW en IISG

De utopische wortels van de sharing economy

Datum:
6 oktober 2015 van 18:00 tot 20:00 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

De ‘sharing economy’ floreert. Online platformen voor het delen van goederen en diensten schieten als paddenstoelen uit de grond en het lijkt erop dat ‘eigen bezit’ aan status verliest. Al eeuwen wordt er nagedacht over het verbeteren van de wereld door te delen. Tijdens dit symposium werd het hedendaagse ‘deel-ideaal’ in historisch perspectief geplaatst. 

Thomas More, Utopia, a mendis vindicata. Oxonii, typis W. Hall, impensis Fran. Oxlad. Anno 1663Wat is deeleconomie en welke ideeën en mechanismes zitten er achter? Lijken de utopisten van vroeger op de wereldverbeteraars en de oprichters van deelplatformen van vandaag?

Met:

 • Koen Frenken, hoogleraar innovatiestudies, Universiteit Utrecht – Deeleconomie: definitie, dynamiek en debat
  icon_downl_generiek.gif
  Presentatie Koen Frenken

 • Judith Manshanden, sociaal ondernemer en oprichter van GEEF Café Meer bewustzijn, nieuwe economie
  icon_downl_generiek.gif
  Presentatie Judith Manshanden

 • Henk Looijesteijn, honorary fellow van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW) Van Plockhoy tot Van Eeden. Nederlandse voorlopers van de deeleconomie
  icon_downl_generiek.gifHenk Looijesteijn

 • Marco van Leeuwen (moderator), hoogleraar historische sociologie, Universiteit Utrecht, en honorary fellow van het IISG-KNAW

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2015 en is onderdeel van het tweeluik ‘Opnieuw op zoek naar Utopia?’.