Op Uitnodiging

Debat Gain of function research

Datum:
25 juni 2014
Locatie:
Radisson Blu, Rusland 17, 1012 CK Amsterdam
Voeg toe:

Met een debat over Gain of function research biedt de KNAW een podium voor uitwisseling van wetenschappelijke argumenten pro en contra dit type onderzoek, zoals het H5N1 project van de virologen Fouchier en Kawaoka. Het debat vormt de opmaat naar een internationale bijeenkomst over dit onderwerp later dit jaar.

Deelname uitsluitend op uitnodiging. Voertaal Engels.

Het debat wordt ingezet door prof. Giorigo Palù MD (president European Society for Virology) en prof. Simon Wain-Hobson (Foundation for Vaccine Research /Institut Pasteur) die eind 2013 beide namens hun organisatie een open brief schreven aan de Europese Commissie, respectievelijk als supporter en opponent van Gain of function research.

Aan het debat (ca 25 personen) zullen voorts een aantal onderzoekers deelnemen, evenals vertegenwoordigers uit de wetenschappelijke wereld, de overheid en overige betrokken organisaties. Moderator is prof. dr. André Knottnerus (voorzitter WRR en lid KNAW).

In haar advies Bouwen aan Biosecurity. Beoordelen van dual-use-onderzoek dat eind 2013 verscheen, stelt de KNAW dat vroegtijdige aandacht voor mogelijk misbruik van levenswetenschappelijk onderzoek bijdraagt aan vermindering van risico’s en discussies rond wetenschappelijke publicatie kan voorkomen. Een nieuwe Adviescommissie Biosecurity zou de dialoog tussen wetenschappers en veiligheidsdeskundigen over dual-use-onderzoek moeten faciliteren.