Dekolonisatieoorlog Indonesië 1945-1950: onverenigbare herinneringen?

Datum:
4 november 2016 van 15:00 tot 16:00 uur
Locatie:
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Voeg toe:

Debatmiddag met vragen over hoe de Nederlandse samenleving om is gegaan met de herinneringen aan de dekolonisatieoorlog in Indonesië en hoe we dat in de toekomst zouden moeten doen. Met een inleiding door Rémy Limpach, auteur van De brandende kampongs van generaal Spoor.

Brandende KampongsBeeld NIOD

Sinds de verschijning van het proefschrift De brandende kampongs van generaal Spoor van historicus Rémy Limpach staat de dekolonisatieoorlog in Indonesië weer volop in de belangstelling. De impact van deze oorlog op de direct betrokkenen en de maatschappij is tot op de dag van vandaag merkbaar, maar de beleving en interpretatie van dit beladen verleden verschillen aanzienlijk. Hoe zijn wij als Nederlandse samenleving omgegaan met de herinneringen aan deze oorlog? Hoe zouden we dat in de toekomst moeten doen? Vanuit verschillende invalshoeken beantwoorden diverse experts in korte, prikkelende ‘pitches’ deze vragen. Hierna gaan de sprekers met elkaar in discussie.

Programma en aanmelden

Kijk voor het programma en de aanmelding op de website van het NIOD-KNAW.

Organisatie

Samenwerking tussen, Arq WO2 programma, KITLV-KNAW, Nederlands Instituut voor Militaire Historie, NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en het Veteraneninstituut.