Designers & Artists 4 Genomics

Datum:
30 september 2011 van 16:00 tot 18:00 uur
Locatie:
KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.
Contact:
Telefoon:
020 551 0702
Voeg toe:

Gesprekken tussen kunstenaars en topwetenschappers uit de levenswetenschappen, in samenwerking met de Designers & Artists 4 Genomics Award (DA4GA).

De aanleiding is de intensieve samenwerking tussen kunstenaars en drie genomics onderzoeksconsortia, die heeft geresulteerd in drie spraakmakende kunstinstallaties die tot eind 2011 te zien zijn bij NCB Naturalis in Leiden. DA4GA stelt zich ten doel de zogenaamde Bio Art in Nederland te bevorderen en daarmee brede aandacht te genereren voor Life Sciences in de samenleving. DA4GA is een initiatief van het Netherlands Genomics Initiative, het Center for Society and Genomics en Waag Society.

Opera
2.6g 329m/s is een installatie van kogelwerende mensenhuid voorzien van een matrix van transgene spinnenzijde; Microscopic Opera een audiovisueel spektakel met C.elegans in de hoofdrol en Systems Synthetics een bioreactor waarin gist en schimmel in een synergie plastic omzetten in bio-ethanol.

Tuinstoelen
Bijzonder aan Systems Synthetics van Maurizio Montalti en het Kluyver Center for Genomics of Industrial Fermentation is dat de ergernis van een vormgever over de vele miljoenen lelijke, niet-afbreekbare plastic tuinstoelen in de wereld heeft geleid tot een lange samenwerking tussen kunstenaar en onderzoekscentrum; langer dan strikt noodzakelijk is om tot een resultaat voor DA4GA te komen.

Kogelwerende mensenhuid
2.6g 329m/s van Jalila Essaidi en het Netherlands Consortium for Forensic Genomics stelt vragen over wat de maatschappelijke betekenis is van het begrip veiligheid door kogelwerende mensenhuid te maken. Het maakproces heeft ervoor gezorgd dat dermatologen van het LUMC dankzij een artistieke vraag zijde zullen onderzoeken als bruikbare matrix voor celkweek. Matthijs Munnik en het Systems Biology Consortium Netherlands maakten met Microscopic Opera een heus Gesammtkunstwerk met het belangrijkste werkpaard van de systeem biologie op het podium.

Locatie en reserveren
De dialoog zal plaatsvinden in het Trippenhuis in Amsterdam op vrijdag 30 september aanstaande vanaf 15.00 uur.

Reserveren is gewenst.

 

Programma

 

16.00 uur

Opening door Peter-Paul Verbeek, Universiteit Twente

16.05 uur

Presentatie project 2.6g 329m/s door Jalila Essaidi over kogelwerende mensenhuid

16.20 uiur

Reactie van Jos van der Meer, Radboud Universiteit Nijmegen, en discussie

16.40 uur

Presentatie project: Microscopic Opera door Matthijs Munnik over een audiovisueel spektakel met C.elegans in de hoofdrol

16.55 uur

Reactie van Marcel Dicke, Wageningen Universiteit, en discussie

17.15 uur

Presentatie project: Systems Synthetics door Maurizio Montalti over een bioreactor waarin gist en schimmel in een synergie plastic omzetten in bio-ethanol

17.30 uur

Reactie van Ronald de Vries, Centraal Bureau voor Schimmelcultures, en discussie

18.00 uur

Receptie