De Jonge Akademie

Discussiebijeenkomst Kennis over publiceren De Jonge Akademie

Datum:
18 december 2012 van 15:00 tot 17:00 uur
Locatie:
KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam.
Contact:
Telefoon:
020 551 0867
Voeg toe:

Juist omdat er in het wetenschappelijke bestaan zoveel van afhangt - publish or perish! – is er meer kennis nodig van verschillen in publicatietradities en meetinstrumenten in en tussen verschillende wetenschapsgebieden. Dit zou ook een correcte beoordeling van wetenschappelijke publicaties ten goede komen. De Jonge Akademie organiseert een discussiebijeenkomst over conventies in wetenschappelijk publiceren en de waardering daarvoor over de volle breedte van de wetenschap.

Wat zeggen citatie-indexen en impactfactoren? Welke ruimte is er voor andere ranking? Is peer review zaligmakend? Hoe (ver)meldt zich de belangrijkste auteur? Zegt wetenschappelijke output iets over de loopbaanfase? Over deze en vele andere vragen discussiëren panelleden en het publiek in het Trippenhuis van de KNAW onder leiding van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout (de Volkskrant). Het panel bestaat uit:

  • dr. Hilde Bras (historicus en socioloog, lid De Jonge Akademie)
  • prof. dr. Hans Clevers (klinisch immunoloog, president KNAW)
  • prof. dr. Franciska de Jong (taaltechnoloog, lid Algemeen Bestuur NWO)
  • prof. dr. ir. Bert Weckhuysen (chemicus, KNAW-lid, alumnus van De Jonge Akademie)

Voor het volledige programma zie de website van De Jonge Akademie. Wetenschappers, promovendi, beleidsmedewerkers, subsidieverstrekkers,  wetenschapsjournalisten en anderen die dagelijks te maken hebben met wetenschappelijke publicaties zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit actuele debat.

Tijdens de bijeenkomst ontvangt KNAW-president Hans Clevers het eerste exemplaar van de uitgave Kennis over publiceren – publicatietradities in de wetenschap: een boeiende etalage van kennis en ervaringen met wetenschappelijk publiceren van Jonge Akademieleden, onder redactie van Maarten Kleinhans, Jeroen Salman en Dolf Weijers – De Jonge Akademie.

Programma

 

14.45 uur

Inloop met koffie en thee

15.00 uur

Inleiding Kennis over publiceren

15.15 uur

Aanbieden eerste exemplaar aan Hans Clevers, president KNAW

15.20 uur

Veelzeggende voorbeelden: Maarten Kleinhans –
redactie Kennis over publiceren, De Jonge Akadmie

15.30 uur

Panel- en publieksdiscussie o.l.v. Martijn van Calmthout

16.45 uur

Conclusies en afsluiting

17.00 uur

Borrel

Organisatie

De Jonge Akademie