KNAW-coronareeks

Epidemiologie van infectieziekten en de Covid-19-pandemie

Datum:
11 maart 2021 van 19:00 tot 20:30 uur
Voeg toe:

De hele wereld is in de greep van de Covid-19-pandemie. Regelmatig worden in het maatschappelijk debat  epidemiologische begrippen gehanteerd, zoals 'reproductiegetal' ('R-getal'), 'superspreader-events' en 'kritische vaccinatiegraad'. Maar wat houden deze begrippen in? Wat is de rol van epidemiologie en wiskundige modellering in het Covid-19-tijdperk? Waarom zijn sommige landen er wél in geslaagd de epidemie te voorkomen en andere niet?

In dit webinar geven deskundigen op het gebied van epidemiologie, virologie en wiskunde  antwoord op deze vragen. In voordrachten voor een brede, algemene doelgroep, bespreken zij bijvoorbeeld hoe de toekomst van epidemieën kan worden voorspeld, hoe (genetische) epidemiologie kan helpen om het ontstaan van nieuwe bedreigingen op het spoor te komen en hoe wiskundige modellering ondersteuning kan bieden aan vaccinatiestrategieën, volksgezondheidsmaatregelen en verwachtingsmanagement.

Programma en sprekers

19.00 uur

Cornelia van Duijn, hoogleraar epidemiologie, Big Data Institute en Nuffield Department of Population Health, universiteit van Oxford, Verenigd Koninkrijk, en Teun Bousema, hoogleraar epidemiologie van tropische infectieziekten, Radboudumc – Welkom en inleiding - Niet de eerste pandemie

19.10 uur

Sake de Vlas, hoogleraar infectieziektemodellering, Erasmus MC Rotterdam – Een epidemie voorspellen

19.30 uur

Bas Oude Munnink, Principal Investigator bij de afdeling Viroscience, Erasmus MC Rotterdam – De ziekteverwerkker opsporen

19.50 uur

Azra Ghani, Leerstoel Infectious Disease Epidemiology, Imperial College Londen – Een toekomst met of zonder Covid-19?

20.10 uur

Cornelia van Duijn en Teun Bousema, Paneldiscussie – Het volgende hoofdstuk

20.30 uur

Einde webinar

Meer informatie

Om de materie nog duidelijker te maken hebben wij een brochure gemaakt getiteld 'Epidemieën van besmettelijke ziekten: Wat zegt de wetenschap?'. Klik hier om de brochure te openen. 
Daarnaast is er een kort literatuuroverzicht beschikbaar voor diegenen die meer willen lezen. Klik hier om het literatuuroverzicht te openen.

De voertaal van dit webinar is Engels.