Uitsluitend op uitnodiging

Presentatie van de ESFRI Roadmap 2016

Datum:
10 maart 2016 van 10:00 tot 17:20 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Voeg toe:

Op 10 maart a.s. presenteert het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) de ESFRI Roadmap 2016 voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten tijdens een eendaagse conferentie in het Trippenhuis van de KNAW  in Amsterdam.

U kunt de conferentie terugkijken op het videokanaal.

ESFRI Roadmap 2016

Het ESFRI brengt onderzoeksfaciliteiten van pan-Europees belang in kaart op alle wetenschappelijke vakgebieden die aansluiten bij de langetermijnbehoeften van de Europese onderzoeksgemeenschap De publicatie van regelmatig herziene ESFRI Roadmaps (de eerste roadmap werd gepubliceerd in 2006) biedt de Raad van de Europese Unie een coherente en strategische visie. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat Europa beschikt over hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten die toegankelijk zijn voor alle toponderzoekers, zodat de wetenschappelijke wereld zijn potentieel optimaal kan benutten.

De ESFRI roadmap 2016 omvat 21 ESFRI-projecten in een vergevorderd stadium van ontwikkeling, waaronder zes nieuwe projecten. Daarnaast bevat de roadmap 29 zogenaamde ESFRI Landmarks. De ESFRI Landmarks zijn onderzoeksfaciliteiten die succesvol werden geïmplementeerd of waarvan de implementatie is gestart onder de vorige ESFRI Roadmaps en die nu gelden als referentiepunt als het gaat om het concurrentievermogen van de Europese Onderzoeksruimte (EOR).

Na de presentatie van de nieuwe ESFRI roadmap door John Womersley, voorzitter van het ESFRI, zullen Eurocommissaris Carlos Moedas voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie en Sander Dekker, staatssecretaris van OCW, hun licht laten schijnen over de roadmap. ‘s Middags staan met name de implementatie en duurzaamheid van de onderzoeksfaciliteiten centraal. Eind januari wordt het definitieve programma bekend. Dan wordt ook de inschrijving geopend.

De conferentie vindt plaats in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU, en wordt georganiseerd door de KNAW, in nauwe samenwerking met ESFRI, de Europese Commissie en het ministerie van OCW.

esfri knaw eu banner