Gedeelde ruimte, de kunst van het samenleven

Datum:
17 juni 2019 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Deze avond presenteert de Akademie van Kunsten haar boek Gedeelde ruimte. Het wordt overhandigd aan Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Leden van de Akademie van Kunsten discussiëren met andere betrokkenen over de toekomst van de publieke ruimte. Hoe moet die worden ontworpen?

De publieke ruimte verandert snel historische binnensteden staan onder druk, bijvoorbeeld door het toerisme. Door online winkelen kampen veel binnensteden met leegstand. Stations, eens de ontmoetingsplaatsen bij uitstek, zijn uitgerust met poortjes en camera’s gericht op uitsluiten. Pleinen waren ooit de plek om elkaar te ontmoeten, nu hebben we contact met honderd ‘best friends’ via online netwerken. De virtuele wereld bloeit, het fysieke publieke domein erodeert.

Ontwerpkracht is aan zet

Onze maatschappij heeft daardoor meer dan ooit belang bij gemeenschappelijke fysieke ontmoetingsplekken, om onderlinge betrokkenheid te stimuleren. Daarin ligt een prachtige ontwerpopgave. De komende jaren zijn er volop kansen en aanleidingen om de publieke, gedeelde ruimte aan te passen aan radicaal veranderende maatschappelijke en technologische omstandigheden. Dit vraagt om beter observeren en doorgronden van die veranderingen en ook om nieuwe vormen van samenwerking en elan. Er is veel te winnen. Ontwerpkracht is aan zet, de verbeelding aan de macht.

Boekpresentatie

Tijdens deze bijeenkomst die de Akademie van Kunsten in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester organiseert, gaan we in gesprek over hoe het verlangen naar verandering te organiseren. Tijdens de bijeenkomst zal het eerste exemplaar van de publicatie van de Akademie van Kunsten Gedeelde ruimte overhandigd worden aan Floris Alkemade. Aan deze publicatie werkten mee: Bik Van der Pol, Adriaan Geuze, Arnon Grunberg, Francine Houben, Hans van Houwelingen, Wendelien van Oldenborgh, Adelheid Roosen, RAAAF en Gijs Scholten van Aschat.

Sprekers:

  • Gijs Scholten van Aschat, voorzitter Akademie van Kunsten
  • Floris Alkemade, Rijksbouwmeester
  • Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, UMC Utrecht
  • Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, Amsterdam

Met de première van de film Sous les pavès, la plage van Eva Pel, beeldend kunstenaar, en een kort interview met Khalid Stunting. De moderator is Sophie Derkzen.

Trailer Sous les pavès, la plage