Lezingenreeks Geheime kennis #1

Geheime kennis en de wetenschap

Datum:
8 mei 2018 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal OBA, zesde etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0767
Voeg toe:

Wetenschap heeft een lange traditie van geheimhouding en dat is zeker niet alleen uit commerciële overwegingen. Hoe wordt geheimhouding verantwoord en zijn de gegeven redenen de echte of verhullen ze iets anders? Kan geheimhouding ook positief worden gewaardeerd? Of is geheime wetenschap geen echte wetenschap?

Sprekers

Djoeke van Netten, universitair docent vroegmoderne geschiedenis, Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het boek Koopman in kennis over de Amsterdamse uitgever Willem Blaeu en leidt momenteel een NWO Veni-onderzoeksproject getiteld Hide and leak. Secrecy and Openness in Overseas Companies in the Dutch Golden Age, over geheimhouding in overzeese compagnieën (zoals de VOC) rond 1600. Ook is zij nauw betrokken bij het internationale onderzoeksproject Creating a Global Knowledge Society (1450-1800). Van Netten is gastconservator van de tentoonstelling Blaeu’s wereld in kaart in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Sarah de Rijcke is hoogleraar Science and Evaluation Studies aan de Universiteit Leiden en daarnaast adjunct-directeur van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden. De Rijcke leidt aan het CWTS een groep die de interacties tussen onderzoeksbeoordelingen en praktijken over kennisproductie onderzoekt. Dit onderzoeksprogramma vindt plaats op het snijvlak van de ‘Science and Technology Studies’ en de wetenschapssociologie en –antropologie. Voordat zij naar Leiden kwam, was De Rijcke postdoc-onderzoeker aan de Virtual Knowledge Studio (KNAW, Amsterdam). Zij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2010. Sinds juni 2016 is zij tevens lid van de Young Academy of Europe (YAE).

Arjen van Witteloostuijn, hoogleraar economie en management en decaan van de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de KNAW, is een veelzijdig en zeer productief wetenschapper, die ook actief is in het politieke debat. De overkoepelende vraag in zijn werk is waarom sommige instituties (in de brede zin van het woord) succes hebben en andere niet. Van Witteloostuijns interdisciplinaire benadering maakt hem uniek: hij koppelt inzichten uit onder meer de algemene economie, de bedrijfseconomie, de bedrijfswetenschappen en de sociale wetenschappen in innovatieve studies over het gedrag en de inrichting van organisaties.

Niek de Wit is hoogleraar en afdelingshoofd huisartsgeneeskunde aan het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, de eerstelijns afdeling van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Na 17 jaar als huisarts een praktijk te hebben gehad in Rhenen, is hij sinds 2010 voltijds afdelingshoofd huisartsgeneeskunde in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is tevens medisch manager van de Julius Gezondheidscentra, de academische eerstelijns praktijk in Leidsche Rijn, Utrecht. Vorig jaar bracht hij namens de Gezondheidsraad het advies Maathouden met medicalisering uit. Hij is geïnteresseerd in de problemen rond de medicalisering van de samenleving. Is alles weten wel zo heilzaam?  

Na de lezingen zal er een gesprek plaatsvinden tussen de sprekers.

Lezingenreeks Geheime kennis

De bijeenkomst maakt deel uit van de lezingenreeks Geheime kennis. Wat is de betekenis van geheimhouding in kunst, politiek, wetenschap en religie? Is totale openheid een bewijs van de volwassenheid van een samenleving of hebben geheimhouding en censuur allerlei onvermoede voordelen en kunnen we eigenlijk niet zonder?

De afleveringen van deze serie zijn:

De lezingenreeks is onderdeel van het programma De Maakbaarheid van onze kennissamenleving. Het programma wil economen en sociale wetenschappers, cultuur- en wetenschapshistorici, kunstenaars en architecten, politici en beleidsmakers met elkaar en het brede publiek in discussie brengen. In drie opeenvolgende jaren is een programma ontwikkeld rond een specifiek thema dat centraal is in het debat omtrent kennissamenlevingen.

Bekijk alle lezingen van dit driejarig programma.

Organisatie

De lezingenreeks Geheime kennis is een samenwerking tussen de KNAW, de Akademie van Kunsten, Sven Duprė (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht).