Symposium KITLV-KNAW: Geweld en geweten

De Indonesische dekolonisatie en het ongemakkelijke verleden van Nederland

Datum:
10 december 2014 van 14:00 tot 18:00 uur
Locatie:
Rijksmuseum Volkenkunde, Steenstraat 1, 2312 BS Leiden
Contact:
Voeg toe:

Regelmatig duikt de dekolonisatieoorlog in Indonesië op in de Nederlandse media, en dit leidt nog steeds tot emotionele debatten. Er is een grote maatschappelijke en politieke behoefte aan een goed gefundeerd beeld van het Nederlandse militaire optreden.

Als Nederland in de internationale politieke arena geloofwaardig wil zijn in discussies over mensenrechten en humanitaire conflictbeheersing, is het van groot belang dat ook de eigen geschiedenis zonder scrupules wordt belicht.

Op 10 december 2014 organiseert het KITLV een middag met lezingen en een debat over de oorlog in Indonesië, 1945-1950. Sprekers zijn o.a. Christian Gerlach (Universiteit Bern), Gert Oostindie (directeur KITLV), Sjoerd Sjoerdsma (Tweede Kamerlid D66), Nicolaos van Dam (oud-ambassadeur in Indonesië) en Cees Fasseur (professor emeritus en medeauteur van de Excessennota).

Logo KITLVHet KITLV is een instituut van wereldnaam dat zich richt op onderzoek naar Zuidoost-Azië en de Caraïben – met het accent op Indonesië en de ‘Nederlandse’ Caraïben – vanuit een interdisciplinair en vergelijkend perspectief. Op basis van de topcollecties van het KITLV, die thans bij de Universiteitsbibliotheek Leiden zijn ondergebracht, bestuderen de onderzoekers (dis)continuïteiten tussen de (pre)koloniale en de postkoloniale periode en dragen zij met empirisch en theoretisch onderzoek bij aan bredere debatten over de kronkelige wegen van de globalisering. Het KITLV onderhoudt actieve contacten met de internationale academische gemeenschap en met (inter)nationale overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties, de media en de bredere samenleving. Het KITLV is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).