40e Erasmus Birthday Lecture

Grantley McDonald: Erasmus en het begin van het Engelse medisch humanisme

Datum:
6 december 2019 van 16:00 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

Onder de teksten die door humanisten in de Renaissance werden teruggevonden, bewerkt en vertaald, bevonden zich Griekse medische geschriften, onder andere teksten van Galenus. Een aantal Engelse vrienden van Erasmus zag de antieke geneeskunde als oplossing voor bepaalde volksgezondheidsproblemen in overbevolkte metropolen als Londen.

Erasmus' benadering van deze Griekse medische teksten en zijn kritische reactie op de door een groep Engelse geleerden uitgegeven editie van Galenus’ werk, brengt echter duidelijk de verschillen aan het licht tussen zijn humanistische project en dat van zijn Engelse collega's.

Over Grantley McDonald

Grantley McDonald is postdoc-onderzoeker aan de University of Oxford en geeft aan de Universität Wien leiding aan het FWF-onderzoeksproject The court chapel of Maximilian I: between art and politics. Hij is gepromoveerd in de muziekwetenschap (Melbourne, 2002) en geschiedenis (Leiden, 2011). Grantley's onderzoek is onderscheiden met een prijs van de Australian Academy of the Humanities (Canberra) en de dissertatieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum (Amsterdam). Hij is de auteur van Biblical Criticism in Early Modern Europe: Erasmus, the Johannine Comma and Trinitarian Debate (Cambridge: Cambridge University Press, 2016) en Marsilio Ficino in Germany, from Renaissance to Enlightenment: a Reception History (Genève: Librairie Droz, in druk), en co-redacteur (met Andrea Lindmayr-Brandl en Elisabeth Giselbrecht) van Early Music Printing in German-Speaking Lands (Londen: Routledge, 2018). Sinds de oprichting in 2012 is hij een van de redacteuren van de Verzeichnis deutscher Musikdrucke (Universität Salzburg). Hij is ook actief als uitvoerend musicus.