24e Gonda-lezing

Hans Bakker: Monuments of Hope, Gloom, and Glory in the Age of the Hunnic Wars. 50 years that changed India (484 - 534). 50 jaar die een stempel op India hebben gedrukt (484 - 534)

Datum:
25 november 2016 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

De Stichting J. Gonda Fonds en de KNAW nodigen u van harte uit voor de 24e Gonda-lezing door Hans Bakker, projectcurator bij het British Museum en Gonda emeritus hoogleraar Sanskriet en de geschiedenis van het hindoeïsme en de Indische filosofie aan de Universiteit van Groningen.

De periode tussen 484 - 534 was een zeer gewelddadige en onrustige periode, waarin het Gupta-rijk uiteenviel en de politieke kaart van Noord-India opnieuw werd ingevuld. In diezelfde periode zorgde de door de staat ondersteunde toewijding aan Vishnu ervoor dat ook de koningen Shiva gingen aanbidden. De dodelijke confrontatie ‘met harde en wrede koningen van het heersende Kali-tijdperk, die genoegen vonden in kwaadaardigheid’ zorgde voor een veerkrachtige geest die zijn weerslag vond in kunst, religie en Sanskriet-literatuur.

De vijftig jaar vinden hun neerslag in twee pilaren. De dvaja-stambha in Eran werd gebouwd in 484, tijdens de heerschappij van Budhagupta, met het embleem van Vishnu, Garoeda, samen met het keizerlijke vaandel. De tweede pilaar, de overwinningspilaar (raṇastambha) van koning Yaśodharman, werd 2,5 km ten zuiden van Mandasor gevonden. Deze pilaar, die dateert uit circa 534, bevat een inscriptie die aantoont dat de patroonheilige van de dynastie Śūlapāni is (Shiva die de lans werpt).

Hans Bakker gaat tijdens deze 24e Gonda-lezing in op de oorzaken van en het verband tussen de politieke en religieuze veranderingen en de rol die de invasie van de Hunnen daarin kan hebben gespeeld.

Afbeelding: uit het Baroda Museum, Vadodara, India