Helden en Schurken 5

Na de bevrijding

Datum:
15 januari 2014 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Telefoon:
020 620 2535
Voeg toe:

Eind januari 2014 start de NTR-televisie een nieuwe geschiedenisserie Na de bevrijding. Over de vijf jaren na de Tweede Wereldoorlog. Ook de jaren waarin zij die ‘fout’ waren in de oorlog werden opgepakt, vastgezet en berecht. Onder leiding van Paul Ruigrok, regisseur NTR-televisie, spreken een deskundige en betrokkenen over die periode van berechting.

Sprekers

Dr. Ismee Tames (NIOD) doet onderzoek naar de gevolgen van collaboratie in Nederland. Zij schreef over kinderen van NSB’ers en recent over de terugkeer in de naoorlogse samenleving van hen die ‘fout’ waren.

Dr. Henk Dupuis was officier van justitie bij de bijzondere rechtspleging en herinnert zich de honderden dossiers die hij toen heeft behandeld.

Dick Woudenberg (acteur, 1929) groeide op in een NSB-gezin.

Collaborateur opgepakt door de Binnenlandse Strijdkrachten. BeeldbankWO2 – NIOD

Collaborateur opgepakt door de Binnenlandse Strijdkrachten. BeeldbankWO2 – NIOD

Tickets

Kaarten kosten € 12,50 euro per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren is aanbevolen. Bel 020 620 2535 of stuur een mail naar: lezingen@verzetsmuseum.org

Organisatie

Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR) en Historisch Nieuwsblad.