Helden en Schurken 5

De 'Velser affaire'

Datum:
19 februari 2014 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Telefoon:
020 620 2535
Voeg toe:

De bezetter was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Velsen en Kennemerland ongekend succesvol. De Duitsers arresteerden en vermoordden een aantal veelal communistische verzetsleden. Na de oorlog deden vele geruchten de ronde over deze inmiddels zogeheten ‘Velser Affaire’.

Was het een spel van verraad, contraverraad en corruptie? Decennia lang zijn de gemoederen hier al over verhit.

Daarom heeft de ‘Stichting Onderzoek Velser Affaire’ dr. Bas von Benda-Beckmann opdracht gegeven uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Het onderzoek heeft geresulteerd in het boek De Velser Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis.

David Barnouw (NIOD-KNAW) bespreekt met Von Benda-Beckmann alle ins en outs van deze affaire.

Tickets

Kaarten kosten € 12,50 euro per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren is aanbevolen. Bel 020 620 2535 of stuur een mail naar: lezingen@verzetsmuseum.org

Organisatie

Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR) en Historisch Nieuwsblad.