Helden en Schurken IV: Hitlers zetbazen

Datum:
21 februari 2013 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.
Telefoon:
020 620 2535
Voeg toe:

Toonaangevende gasten buigen zich in het Verzetsmuseum in Amsterdam over de geschiedenis van de bezetting en de actuele betekenis daarvan tot op de dag van vandaag.

Twee doorgewinterde nazi’s oefenden in het bezette Nederland het gezag uit: rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart en Hanns Albin Rauter, de Höhere SS- und Polizeiführer. Beiden zijn momenteel onderwerp van biografische studie. De biografie van Seyss-Inquart wordt geschreven door de Oostenrijkse historicus Johannes Koll, die van Rauter door de Nederlandse promovendus Theo Gerritse. Onder leiding van Bas Kromhout (Historisch Nieuwsblad) spreken zij over de karakters van deze twee nazi-kopstukken, hun onderlinge verhouding, de wijze waarop zij macht uitoefenden en hun plannen voor Nederland.

In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS- ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2.

In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten - BS - opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS-ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2

Kaarten kosten € 12,50 per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren is aanbevolen. Bel 020 620 2535 of stuur een mail naar: lezingen@verzetsmuseum.org

Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR) en Historisch Nieuwsblad.