Helden en Schurken IV: Nederlands-Indië

Datum:
17 januari 2013 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.
Telefoon:
020 620 2535
Voeg toe:

Toonaangevende gasten buigen zich in het Verzetsmuseum in Amsterdam over de geschiedenis van de bezetting en de actuele betekenis daarvan tot op de dag van vandaag.

De koloniale oorlog die Nederland tussen 1945 en 1949 in Indonesië voerde, is nog altijd stof voor emotionele debatten over oorlogsmisdaden en schadevergoeding. Wat moet er gebeuren voordat dit hoofdstuk kan worden gesloten? Hierover discussiëren historicus Cees Fasseur, die in 1969 de zogenoemde Excessennota schreef, en Hans Goedkoop, Andere Tijden-presentator en schrijver van het boek De laatste man over zijn opa die bij het KNIL vocht. De discussie wordt geleid door Ad van Liempt. NIOD-beeldspecialist Rene Kok verzorgt een visuele introductie.

In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS- ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2.In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten - BS - opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS-ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2

Kaarten kosten € 12,50 per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren is aanbevolen. Bel 020 620 2535 of stuur een mail naar: lezingen@verzetsmuseum.org

Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR) en Historisch Nieuwsblad.