Helden en Schurken IV:

Helden en Schurken IV: Vastberaden, maar soepel en met mate

Datum:
2 mei 2013 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.
Telefoon:
020 620 2535
Voeg toe:

Toonaangevende gasten buigen zich in het Verzetsmuseum in Amsterdam over de geschiedenis van de bezetting en de actuele betekenis daarvan tot op de dag van vandaag.

De VPRO-documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate van Henk Hofland, Hans Keller en Hans Verhagen uit 1974 wordt beschouwd als het eerste kritische geluid over de rol van de gemiddelde Nederlander tijdens en rond de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van interviews met vooral gewone mensen over de crisisjaren, de bezetting en de dekolonisatie van Nederlands-Indië – afgewisseld met speelfilm- en geluidsfragmenten – schetsten zij een nieuw beeld van de Nederlandse geschiedenis tussen 1938 en 1948. Rene Kok (Beeldspecialist NIOD) praat met de makers over deze invloedrijke film.

Op zaterdag 4 mei is de film (duur: 150 minuten; aanvang 14.00 uur) in het museum gratis te zien voor houders passe-partout Helden en Schurken 4.

In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS- ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2.

In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten - BS - opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS-ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2

Kaarten kosten € 12,50 per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren is aanbevolen. Bel 020 620 2535 of stuur een mail naar: lezingen@verzetsmuseum.org

Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR) en Historisch Nieuwsblad.