Helden en Schurken IV:

Helden en Schurken IV: Verzetsheldinnen

Datum:
18 april 2013 van 15:30 tot 17:00 uur
Locatie:
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.
Telefoon:
020 620 2535
Voeg toe:

Toonaangevende gasten buigen zich in het Verzetsmuseum in Amsterdam over de geschiedenis van de bezetting en de actuele betekenis daarvan tot op de dag van vandaag.

De zussen Truus Menger-Oversteegen en Freddie Oversteegen waren actief in dezelfde verzetsgroep als Nederlands bekendste verzetsheldin, Hannie Schaft. Als drie jonge meisjes pleegden ze de meest extreme – en omstreden – vorm van verzet: het liquideren van verraders. Hoe hebben ze dit ervaren en hoe kijken ze erop terug? Pauline Broekema (NOS) praat met hen.

In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS- ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2.In het najaar van 1944 werden bij Koninklijk besluit in het diepste geheim de Binnenlandse Strijdkrachten - BS - opgericht. De BS moesten de geallieerden ondersteunen bij hun bevrijdingsoperaties. Er werden wapendepots gevormd en de BS-ers kregen militaire training gericht op het gebruik van wapens. Bron: NIOD - Beeldbank WO2

Kaarten kosten € 12,50 per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren is aanbevolen. Bel 020 620 2535 of stuur een mail naar: lezingen@verzetsmuseum.org

Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies van de KNAW en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR) en Historisch Nieuwsblad.